En Management Shake-Up skickar Molina Healthcare Soaring 15,5% idag

En Management Shake-Up skickar Molina Healthcare Soaring 15,5% idag

Anonim

Vad hände

Optimism att det nya ledarskapet i toppen kan bidra till att driva marginal expansion på Molina Healthcare

(NYSE: MOH)

skickade aktier skyrocketing 15, 5% idag.

Än sen då

Familjemedlemmarna i Molina har varit en förvaltningsstiftelse sedan Medicaid Managed Care-försäkringsgivaren grundades av akutmottagaren C. David Molina 1980.

I dag har Molinas styrelse avstått från två ledamöter från ledningsgrupperna, med hänvisning till dålig ekonomisk utveckling. Företagets VD, dr J. Mario Molina och CFO John C. Molina visas på avfarten.

I mellantiden kommer den långsiktiga chefsrevisorn, Joseph W. White, som varit i Molina sedan 2003, att ta plats. Bolagets styrelse kommer att börja söka efter permanenta ersättningar "omedelbart".

Nyheten om C-suite-shake-up kom under handelsdagen, före bolagets planerade frisläppande av kvartalsresultat efter marknadens stängningsklocka den 2 maj.

Nu då

Kanske hjälper det följande diagrammet till att förklara varför styrelsen tar denna åtgärd. Som du kan se går Molina konkurrenter, inklusive Centene och WellCare Health Plans, i rörelsemarginaler:

Industrin har alltid drivit på papper-tunna vinster, förlitar sig mer på skala än någonting annat för att leverera vinst per aktie. Som konkurrenter har sett sina vinstmarginaler klättrar på grund av ökad registrering på grund av Medicaid-expansion har Molinas lönsamhet sjunkit.

Efter att ha sagt detta, är Molina långt ifrån en pengarförlorande försäkringsgivare. Trots att de rapporterade förlusterna i samband med försäljningen av Obamacare-planerna levererades, levereras det fortfarande $ 0, 91 i EPS förra året, och om du inte räknar en engångsavgift, var EPS fortfarande $ 0, 53 i första kvartalet.

Företaget är en ganska stor aktör i sin bransch, och den nya ledningen kan klara ytterligare vinst utifrån sina befintliga medlemmar, så det är verkligen ett lager värt att titta på. Det kan dock vara bäst att stanna kvar i sidled för ett kvartal eller två tills ny ledning heter och en ny strategi är detaljerad, snarare än att rusa in för att köpa aktier.