Marijuana Retailer MedMen är nära en all-time låg - är lagret redo att återställa?

Marijuana Retailer MedMen är nära en all-time låg - är lagret redo att återställa?

Anonim

Många marijuana-aktier har gått bra ut i 2019. MedMen Enterprises

(NASDAQOTH: MMNFF)

är inte en av dem.

Den ledande amerikanska marijuanahandlaren har sett sitt lagerfall under de första månaderna av året medan flera andra marijuana-aktier har stigit med 50% eller mer. MedMen aktiekurs är till och med nära en heltids låg. Vad ligger bakom MedMens sjukdom? Och är den slagna marihuana lager redo för en återhämtning?

kontroverser

En anledning till att MedMen utspelar sig så långt i 2019 är att företaget har varit inblandat i kontroverser. MedMen sparkades ut av New York Medical Cannabis Industry Association i februari. Denna åtgärd kom efter att bolagets tidigare ekonomidirektör, James Parker, påstod att en ledning av MedMen-chefer skapade en miljö som tolererade "ras-, homofobiska och misogynistiska epiteter och slurrar" samt missbruk av droger och alkohol. MedMen nekade dessa påståenden.

Senare i februari framkom en annan kontrovers. OTC Markets Group, som driver överkupongutbytet där MedMens aktier handlar i USA, tog upp frågor om vissa marknadsföringsaktiviteter på MedMens vägnar.

I januari engagerade MedMen investerarrelationer och konsultföretag Winning Media LLC för att tillhandahålla PR och kommunikationstjänster. MedMen gav dem material, inklusive offentliga arkiveringar, tidigare pressmeddelanden och en presentation av investerarrelationer. Med hjälp av all den informationen skapade Winning Media en artikel som senare publicerades på en investeringswebbplats.

Problemet var att Winning Media innehöll några uttalanden i artikeln som uppmuntrade investerare att köpa MedMen-aktier. OTC Markets Groups policy tillåter inte företag med aktier noterade på sina OTC-börser att engagera sig i reklamaktiviteter som använder sensationellt språk för att beskriva tillväxtutsikterna.

MedMen riktar sig slutligen till Winning Media för att dra alla reklammaterial och för att stoppa eventuella ytterligare kampanjer på dess vägnar. Företaget kunde emellertid inte avgöra om handelsverksamheten ökade på grund av artikeln som publicerades av Winning Media.

Kanske viktigast sagt, uppgav MedMen att varken företaget eller några viktiga insiders sålde aktier under perioden då allt detta pågick. Det är viktigt eftersom vissa skrupelfria företag och individer kan engagera sig i det som kallas "pump and dump" -schema. I sådana system "är ett lager" pumpat "med hjälp av väldigt optimistiska marknadsföringsinsatser, vilket ökar aktiekursen högre. De som står bakom systemet "dumpar" sina aktier, vilket ger en snabb vinst.

MedMen kommenterade offentligt om kontroversen förra veckan. Företagets förklaring av vad som hände tycks visa att MedMen inte försökte pumpa och dumpa ansträngningar. Den negativa publiciteten över situationen tog dock en avgift på MedMens aktiekurs.

Kolla in de senaste inkomsterna för utropssamtal för de företag vi täcker.

Utspädningslösningen

Tänk inte att dessa kontroverser är de enda faktorerna bakom MedMens aktiekurs som svävar nära sin all-time låga. Den största orsaken till MedMens dåliga aktieutveckling illustreras i följande diagram.

Under de senaste sex månaderna har MedMens aktiekurs dunkat. Men under samma period har marknadsandelarna mer än fördubblats. Det finns en enkel förklaring till detta gap: utspädning.

MedMen fortsätter finansiera sin verksamhet och expansionsinsats genom att utfärda nya aktier i köptafinansieringstransaktioner. Den senaste affären slutade i december då MedMen emitterade mer än 13, 6 miljoner nya aktier för att höja cirka 56 miljoner dollar.

Dessa transaktioner är det enklaste sättet för MedMen att skaffa extra pengar. Varje ny aktie som företaget emitterar utspäter värdet av befintliga aktier.

Dags för återkommande

Trots distraktionerna är vissa fortfarande optimistiska om MedMens utsikter. Analytiker tror även att MedMens aktiekurs skulle kunna fördubblas inom de närmaste 12 månaderna.

Företaget hoppas att stänga senare i år på det största förvärvet någonsin i den amerikanska cannabisindustrin. MedMen köper PharmaCann för 682 miljoner dollar. VD Adam Bierman ser avtalet som "ett omvandlingsförvärv som kommer att skapa det största amerikanska cannabisföretaget på världens största cannabismarknad." Med PharmaCann förvärvet kommer MedMen att ha verksamhet i 12 stater som tillsammans står för över hälften av den amerikanska befolkningen.

MedMen största marknad är i Kalifornien. Statens rekreationsmarknad för marijuana gick till en stenig start 2018. Men när marknaden förbättras är MedMen redo att dra nytta av det.

Företaget kan också vinna om andra stora stater legaliserar fritids marihuana. En av de bästa möjligheterna är Illinois där insatser pågår för att främja lagstiftning för att legalisera fritidspot. Om dessa ansträngningar lyckas skulle Illinois kunna bli en av de största juridiska marijuana marknaderna i världen, med en årlig försäljning på mellan 1, 69 och 2, 58 miljarder dollar.

Så är MedMen mogen för en comeback? Kanske så. Företaget förblir dock olönsam. Mer köpta transaktionsfinansieringstransaktioner kan vara på väg. Fram till MedMen befinner sig i en position där investerare inte behöver oroa sig för utspädning, är min uppfattning att gå vidare med denna marijuana-återförsäljare.