Marijuana Lager: Vad kan gå fel?

Marijuana Lager: Vad kan gå fel?

Anonim

Om du är frestad att köpa marihuana bestånd, är du inte ensam. Marknaden för marijuana värderas till mer än 150 miljarder dollar årligen, och momentum för att legalisera det i USA, världens största marknad, bygger.

Det är dock viktigt med försiktighet. Regeringar kunde drabbas av pro-pot-initiativ, efterfrågan skulle kunna sänkas om skatterna är för höga, värderingar är rimligen prissättning i mycket av möjligheten, och det kan finnas oförutsedda negativa konsekvenser i samband med utbredd användning av marijuana. I detta klipp från The Motley Fools Industry Focus: Sjukvårdare frågar analytiker Shannon Jones gästerna Todd Campbell, Sean Williams och Keith Speights vad det handlar om den här marknaden som håller dem vakna på natten.

Ett fullständigt transkript följer videon.

Den här videon spelades in den 10 oktober 2018.

Shannon Jones: Vi har pratat om de enorma tillväxtmöjligheterna, hur marknaden är så enorm för marijuanindustrin. Med detta är det fortfarande en bransch som har många utmaningar att gå. Du hänvisade till det just nu. Om det fanns en sak som höll dig på natten när det gäller att investera i det här utrymmet, vad är det då?

Sean Williams: Jag ska sparka oss igen. Det skulle vara att marijuana ses som nästa stora sak just nu, och varje enskild nästa stor sak som vi sett under de senaste 25 åren har slutat i en bubbla sprängning. Vi såg det med internet, internet-handel-till-handel, genomics, 3D-utskrift, kryptokurrency / blockchain. Och jag tror vi ser det med marihuana nu. Det är oroande att historien kommer att upprepa sig.

Det är också oroande att även om vi inte har sett många prejudikat i länder som legaliserar fritidsmarihuana, kan vi se söder om gränsen till USA från Kanada, och vi kan se några av de före detta i Colorado, Washington, Oregon. I alla tre av dessa stater, efter en kort period av eufori och efterfrågan och konsumenter bara jublande och redo att köpa marihuana, priset per gram av den torkade blomman - vilket är mestadels vad vi ska se i början, tills parlamentet i Kanada beslutar att göra något åt ​​det - det finns en bra chans att priset per gram kommer att sjunka.

Det bra för dessa marijuanaföretag är att skalan hjälper dem att minska sina kostnader. Men det finns inget byggt in i den skalaen som kommer att förhindra att priset sjunker 20% -40%. Det kommer att skada. Det finns en mycket stor chans att dessa företag, mellan deras höga initiala utgifter och om priset på cannabis börjar sjunka, får de inte göra någonstans nära så mycket vinst som någon förväntar sig.

Jag tror att det är den största oroen, någonstans mellan historien och priset per gram cannabis som faller.

Todd Campbell: Höger. Du kan få störningar i en bransch, och det kan vara ett verkligt avbrott, det kan vara en verklig marknadshändelse. Det betyder inte nödvändigtvis att du kommer att få löpande aktiekurser för alltid.

Williams: Rätt.

Keith Speights: Jag skulle nämna det. Värdering. Värderingarna är helt löjliga, särskilt med några av de mer kända kanadensiska aktierna.

Williams: [hostar] Tilray .

Speights: Ja, Tilray. Dessa aktier har kopplats från de legitima affärsmöjligheterna. Gör mig inte fel. Tilray har legitima affärsmöjligheter. Deras försäljning kommer att växa fenomenalt. Det finns inga tvivel. Men deras lager återspeglar de tillväxtutsikterna, mer än vad de återspeglar. Om jag hade köpt Tilray skulle jag springa som vinden just nu. Men det är inte bara Tilray. Många av aktierna är övervärderade. Ja, vi ser säkert en bubbla. Men igen är det en legitim bransch. På lång sikt kommer det att bli några stora vinnare.

Campbell: Ja. Ni gjorde båda bra poäng, det fick mig att tänka på någonting. En av de saker jag är lite orolig för är att vi pratar om hur spännande medicinsk marijuana kan vara. Och i den spänningen, kanske vi glömmer det, under vägen, har vi redan haft GW Pharmaceuticals . De har redan fått avläsningar från försök i indikationer som vi trodde skulle vara hemlöpande indikationer, och lätt gjorda. Och de prövningarna har misslyckats. Smärta är den bästa som hoppas i åtanke. De sprang ett antal smärtcancerprov, och de misslyckades med att slå placebo. Det var ett nedslående bakslag. Så, ratcheting tillbaka några av entusiasmen som du hör på dagens show är Todd Campbell. Jag säger bara, okej, ja, det kommer att passa och börjar längs vägen.

Den andra saken som håller mig på natten är de potentiella riskerna med det okända, den oavsiktliga konsekvensen av denna överskott i marijuanaanvändning. När vi pratade om edibles är jag inte nödvändigtvis lika oroad. Men det är en del av mig och jag vet inte om det är för att jag växte upp på 80-talet eller inte ... hmm, Reagan-tider ... det finns en del av mig som säger att om du röker lite rök, i dina lungor, kanske det finns en oavsiktlig hälsoeffekt som utvecklas senare. Och studier som hittills har gjorts har inte kunnat göra en konkret länk. Det beror på att många människor som röker marijuana också röker cigaretter, så de har inte kunnat skilja de två och ta reda på vad som gör vad. Nu visar marihuana några anti-cancer egenskaper. Så det finns en del argument där kanske vi inte ser sådana saker.

Återigen spekulerar vi bara saker som kan hålla dig på natten. En av de saker som håller mig på natten är, är det en oförutsedd eller okänd konsekvens att vi inte helt förstår än?

Jones: Ja. Jag tror att alla dessa poäng är så giltiga. Om du hade en helt ny investerare till det här utrymmet, bara för att stänga oss, vad skulle du vilja ha dem att ta bort från det här samtalet?

Speights: Jag skulle säga, kom ihåg att vi fortfarande pratar om företag. Fokusera inte på aktien, fokusera på verksamheten. Precis som du inte skulle spendera 1 miljon dollar för att köpa en grannas limonadställ, titta på de realistiska affärsmöjligheterna och se till att du betalar ett pris som på lång sikt kommer att få en bra avkastning.

Jones: Utmärkt!

Williams: Jag vill betona, och bygga på Keiths punkt, företag tar tid att mogna. Medan vi har sett alla de andra företagen jag beskrivit - internet. Det finns gott om framgångsrika internetföretag. Det kan finnas en Amazon av denna grupp. Men det kommer att ta tid. Det kommer inte bara att starta ut ur porten och vara avstånd till raserna och det är det. Om marknaden fungerade så tror jag att vi alla skulle vara pensionerade nu. [skrattar]

Campbell: Sean, menar du inte att var och en av dessa kommer att bli nästa Amazon?

Williams: [skrattar] Skulle det inte vara bra?

Campbell: Kommer några av dessa misslyckas?

Williams: Jag tror det!

Campbell: Ja. Jag tycker det är definitivt en bra poäng. Det är därför - Shannon, gissa vad jag ska säga! - diversifiera!

Jones: [skrattar] Hur visste jag det, Todd?

Campbell: Jag kanske säger det en gång i taget på showen. Du är förmodligen sjuk på att jag säger det. Men, ja, diversifiera! Skapa en liten korg, om du verkligen är intresserad och du vill vara inblandad i marijuana-aktier, för att få några i din portfölj. Vi pratade tidigare, när du pratar om verkligt störande saker går det inte i en rak linje. Du kan förlora mycket pengar under vissa tidsperioder. Men om du tror att marknaden på 150 miljarder dollar störs av legalisering globalt och att några av de företag som ligger i framkant just nu kommer att vara runt om 15-20 år för att dra nytta av det, diversifiera sedan. Äger några.