Nassim Nicholas Taleb på Steve Jobs, Elon Musk, och vem framtiden kommer att hänga med

Nassim Nicholas Taleb på Steve Jobs, Elon Musk, och vem framtiden kommer att hänga med

Anonim

Morgondagens värld visas ofta som dyster: Arbetslösheten kommer att skyrocket på grund av automatiseringen, klyftan mellan haves och har-nots kommer bara att breddas och våra jobb - de saker som ofta ger oss amerikaner vår känsla av mening och mening - kanske inte existera.

Det kan därför hända att det inte är en perfekt kopia av originalet. Vi hoppas att det hjälper dig planera din resa. Original på engelska Tillhandahålls av Microsoft ® Translator Sätt betyg på översättningen: Tack för ditt betyg Dålig Bra Nassim Nicholas Taleb Framtiden tror han kommer att höra till hantverkare.

Nyligen fick jag chansen att sitta ner med Taleb - en tidigare näringsidkare, nuvarande professor i riskteknik vid NYU, och bästsäljande författare av Fooled by Randomness, The Black Swan, Antifragile och den nyligen släppta Skin in the Game. Vi täckte våra förhoppningar om framtiden - han tror att det kommer att höra till hantverkare - varför Steve Jobs var en riktig hantverkare, och hur man vet om någon är en hantverkare eller en affärsman. Här är några av hans tankar:

På hur man upptäcker om någon är en riktig hantverkare

Den typiska hantverkaren vet var man ska stanna. ... De säger, "OK, jag är nöjd med det här."

Om du hyr någon från McKinsey kommer de att sluta göra att du fortsätter att gå utöver och göra [mer]. De vill att du ska expandera tills du hamnar i konkurs.

Till exempel publicerar jag en bok varje 5 1/2 år. Det är min rutin. Jag vill inte göra det snabbare och jag vill inte göra det långsammare. Om jag skulle tillfredsställa marknadens tryck skulle jag anställa assistenter och producera en bok varje år.

Nyckeln är: Om du behöver ha en personlig assistent - inte en underleverantör för andra saker, men en personlig assistent - du är inte en hantverkare.

Grunden är att hantverkare verkligen njuter av vad de gör. De förföljer sina intressen först för inneboende belöningar innan några extrinsiska fördelar kommer in i ekvationen. När dessa extrinsiska belöningar kryper in, kan de göra sin konsthantverk pervers.

Naturligtvis måste det vara en nivå av talang som är involverad om du någonsin hoppas att få - ekonomiskt - allt från ditt konstnärskap. Men det är där en paradox kommer in: de som älskar vad de gör är mer benägna att fortsätta att öva för att bara göra det. Men den tendensen innebär också att du får mer träning, vilket innebär att du alltid blir bättre, vilket gör det mer troligt att ekonomiska belöningar blir en biprodukt av dina sysslor.

Huruvida Elon Musk är en hantverkare eller ej

Nej ... Han är en bra typ av entreprenör. Men hantverkaren är någon som jag: Du kan inte vara en promiskuös företagare om du är en hantverkare. Och du vet också var du ska stanna. Problemet är att Steve Jobs slutade på produktlinjen.

För att vara tydlig, det här är inte ett slag på Musk. Taleb själv har skrivit om hur mycket han tycker om att köra sin Tesla. I stället är det en kommentar om motivation.

Musk har ett stort och växande imperium inriktat på förnybar energi. Det är uppenbart att detta har gått utöver all glädje Musk kan ha från att designa bilar. Och, kanske, profetiskt för Taleb, Musks drivkraft att "fortsätta gå utöver och göra mer" sätter idag sitt företag - och aktieägare - i fara för ekonomisk turbulens.

Hur man använder denna visdom i ditt eget liv

Läs varje dag om hur robotar ska ta över världen, jag har funnit tröst i vad Taleb har att säga. Självklart finns det en viss grad av talang som är nödvändig för att försörja sig om något som vissa anser vara en "hobby". Men då återkommer det här igen till vikten av att hitta din egen nivå av "nog" - och mäta vad som verkligen betyder något i livet.

I en något annorlunda åder - och mer direkt tillämplig för dagens närmaste pensionärer - har jag ofta sett en tight förbindelse mellan Talebs uppfattning om vikten av att vara hantverkare och vad många pensionärer behöver för att njuta av sina senare år.

Studier och undersökningar av författare och radiovärdare Wes Moss har funnit ett förutsägbart sätt att berätta om någon kommer att få en "lycklig" pensionering. De som går in i pension med 3, 6 "kärnverksamhet" rapporterar att de är mycket nöjda med livet efter arbetet. De med mindre än två är motsatta - rapporterar ofta att de är olyckliga, oavsett inkomstnivå.

Det är en viktig och underappreciated bit av information. "Kärnförmåner" och att vara "hantverkare" är utbytbara i den meningen. En kärnförstörning - som definierad av Moss - kan vara allt som ger oss mening och mening. Trädgårdsskötsel, spendera tid med barnbarn, coaching, mentorskap, lekbro, skrivböcker - alla kvalificerar sig som kärnverksamhet.

Och avgörande kan pensionärer sluta göra någon av dessa aktiviteter när de känner att de har nått sin mättnadspunkt. Det är delningen mellan arbete och lek, och det är också markören för konsthantverk.

Det här är inte att säga att ekonomin är obetydlig vid pensionering: om du inte har råd med mat, vård och tryggt boende, kommer du inte att ha tid eller mental energi att fokusera på kärnsträvan - du kommer att vara i överlevnadsläge hela tiden.

Men om du läser detta nu, ha din ekonomi i ordning, men har inte utvecklat din egen kärnverksamhet, kom ihåg att du måste göra det när du går in i pensionen. Vänta längre, och din egen lycka hänger i balans. Börja nu!