News Flash: Marijuana Stock EPS-beräkningar för 2019 börjar med tumble

News Flash: Marijuana Stock EPS-beräkningar för 2019 börjar med tumble

Anonim

Marihuana-industrin växer i spridning, och krukpappersinvesterare känner till det, varför de flesta marijuana-aktier har valvats högre med trefaldiga eller fyrdubbla siffror under den efterföljande tvåårsperioden.

Enligt nyligen offentliggjorda data från ArcView, i samarbete med BDS Analytics, växte den juridiska växtindustrin i Nordamerika med 33% år 2017 och genererade 9, 7 miljarder dollar i försäljningen. Mellan 2018 och 2021 förväntas försäljningsökningen stiga med en genomsnittlig årlig takt på 28% och öka försäljningen till nästan 25 miljarder dollar i slutet av 2021. För ett mer sammanhang är det cirka 3 miljarder dollar högre än vad ArcView hade prognostiserat för 2021 i sin tidigare års rapport. Det är så snabbt branschen växer.

Det har inte heller skadat att konsumenterna dramatiskt har förändrat hur de ser pott, åtminstone i USA. I varje enskild nationell omröstning gynnar en tydlig majoritet av respondenterna (ofta mellan 59% och 64%) tanken att legalisera marijuana, med stöd för medicinsk cannabis brukar mycket högre.

Kanada leder vägen

Det är dock inte de amerikanska marknaderna som är framgångsrika för investerare. Schedule I-klassificeringen av cannabis på federal nivå säkerställer att marijuana-företag står inför många hinder, vilket gör att investeringar i amerikanska weedlager är ett ofta oklokt beslut.

I stället är det Kanada som har varit ritningen för marijuana framgång. Kanada legaliserade medicinska cannabis tillbaka 2001, med Health Canada som övervakade genomförandet av den lagen och godkännande av odlingstillstånd sedan dess. Mer nyligen granskar Kanadas federala regering lagstiftning som skulle legalisera rekreationsgryta vid den kommande sommaren. Med ett skatteavtal som redan är på plats med nästan alla provinser och konservativa som företräder en minoritet i parlamentet, ser Kanada ut på att vara världens första utvecklade land för att legalisera rekreationsväxter.

Om Kanada fortsätter med legalisering strax efter den 7 juni senatens omröstning är förväntan att det kan generera 5 miljarder dollar i årlig försäljning, om inte mer. Denna extra intäkt förväntas göra potten mycket lönsam, vilket är anledningen till att investerare har haft en otänkbar aptit för denna växande industri senast.

Men vad händer om kanadensiska marihuana-aktier inte är lika lönsamma som alla förväntar sig?

Hoppsan! Marijuana EPS uppskattningar faller

Efter att ha granskat Wall Street 2019 resultat per aktie (EPS) förväntningar - det första fullständiga året av legalisering - för några av de största kanadensiska potatisstockarna genom marknadslock, kom en intressant trend fram. Nedan ser du Wall Streets EPS-uppskattning (i kanadensiska dollar) från 30 dagar sedan, liksom den mest aktuella uppskattningen:

Företag2019 FY EPS Est., 30 Days Ago2019 FY EPS Est., Aktuell
Canopy Growth Corp.

(NYSE: CGC)

CA $ 0.08CA $ 0.05
Aphria

(NASDAQOTH: APHQF)

CA $ 0.28CA $ 0.20
MedReleaf

(NASDAQOTH: MEDFF)

CA $ 0.31CA $ 0.23
OrganiGram Holdings

(NASDAQOTH: OGRMF)

CA $ 0.15CA $ 0.12
Supreme Cannabis Company

(NASDAQOTH: SPRWF)

CA $ 0.07CA $ 0.04

Tre sannolika skäl pottstockar EPS-estimat sjunker

Med få undantag har helårs EPS-estimat för kanadensiska marihuana-aktier fallit över hela linjen under den senaste månaden. Vad ger, frågar du? Jag misstänker att det är en kombination av tre faktorer.

1. Det finns inget prejudikat för att ett utvecklat land legaliserar ogräs

Till att börja med har ingen på Wall Street någon aning om vad man kan förvänta sig om Kanada legaliserar fritidsgryta. Efterfrågan kunde sväva ut ur porten, vara oerhört klumpig eller fortgå ganska stadigt. Eftersom ingen utvecklad land någonsin har legaliserat cannabis för vuxen användning tidigare, har analytiker inga prejudikat att luta sig på, vilket gör sina uppskattningar så vätskeformiga som någonsin.

2. Kapacitetsutbyggnad kan skapa överutbud och ransakera marginaler

För det andra är överutbud ett genuint problem som har potential att avkoda potatismarginalerna. Precis som Wall Street är osäker på vilken efterfrågan, försäljning och marginal som kan se ut ur porten, förutsatt att odlarna är i något samma båt. De tävlar om att öka sin produktionskapacitet så fort som deras balansräkningar tillåter, och det finns en växande möjlighet att det kan finnas mer utbud än efterfrågan, även med exportkanaler tillgängliga under de kommande åren.

Här är en kort titt på vad de ovannämnda grytlagren tar med på bordet:

  • Canopy Growth Corp har redan sju anläggningar som opererar över 665 000 kvadratmeter växande utrymme, men arbetar för närvarande med 4 miljoner kvadratmeter växthus i British Columbia. Även om Canopy Growth inte har erbjudit en uppskattning av produktionskapaciteten, skulle jag tro att det var över 300 000 kilo per år.
  • Aphrias ledningsgrupp har vägat att förvänta sig cirka 230 000 kilo årsproduktion, enligt den senaste kvartalsvisa operativa uppdateringen. Detta kommer främst från Aphrias flaggskeppsfasiga projekt som förväntas generera 100 000 kilo cannabis per år och 120 000 kilo från ett partnerskap med Double Diamond
  • MedReleaf, som gick offentligt förra året, förutser 140 000 kilo produktion per år. Detta inkluderar 35 000 kilo från sina Markham- och Bradford-anläggningar i kombination, liksom 105 000 kilo från Exeter Facility. För under två veckor sedan förvärvade MedReleaf 164 hektar fastigheter - 69 av vilka innehåller ett växthus (kallat Exeter) som det planerar att eftermontera för att växa
  • OrganiGram Holdings syftar till att expandera organiskt på sin Moncton-plats i New Brunswick. Att klistra på en plats borde bidra till att hålla kostnaderna nere, samt att ge OrganiGram ett tillfälle över sitt fyrafasprojekt att öka sin årliga produktion till 113 000 kilo
  • Slutligen arbetar The Supreme Cannabis Company med 342 000 kvadratmeter med sin 7ACRES-anläggning. Även om det inte finns någon enda produktionsuppskattning från företaget, skulle jag föreställa mig att om OrganiGram kan ge 65 000 kilogram från 429 000 kvadratfot, skulle Supreme Cannabis Company vara nära 50 000 kilo per år.

Bara dessa fem odlare kunde generera nära 800 000 kilo per år. Ändå finns det dussintals ytterligare licensierade odlare som jag inte har nämnt här. Med efterfrågan uppskattad till cirka 800 000 kilo per år är överutbud och marginal erosion en verklig möjlighet.

3. Utspädning börjar väsentligt väga på EPS

Slutligen är det ganska möjligt att effekten av utspädning är överraskande även Wall Street analytiker. Du ser att marihuana företag verkligen inte genererar mycket i vägen för positivt kassaflöde. Även de som är lönsamma tar bara några miljoner dollar i kassaflöde. Det är inte tillräckligt nära för att finansiera 100 miljoner dollar kapacitetsutbyggnadsprojekt. För att öka kapaciteten har kanadensiska potatislagret vänt sig till köpta erbjudanden.

Ett köpta erbjudande är ett fint sätt att säga att ett börsföretag säljer stamaktier, förlagslån, teckningsoptioner och / eller alternativ till en investerare eller institution för att erhålla kapital. Potstockarna har inte haft något problem att höja kapitalet, men det är också ballongförsörjning av deras enastående andel i processen. Dessutom, med konvertibla skuldebrev, teckningsoptioner och optioner som blir vanligt förekommande i dessa avtal slås utspädningen av nya aktier ofta på några månader till några år senare. Det kan vara en ovälkommen överraskning för aktieägarna.

Till exempel i slutet av december noterade jag att The Supreme Cannabis Company hade ballooned sin utestående andel räkna från 9, 63 miljoner aktier till 192 miljoner (baserat på dess kanadensiska notering) på ungefär fyra år. Ändå hade det fortfarande 82, 8 miljoner utestående teckningsoptioner, 17, 4 miljoner aktieoptioner och över tiotals miljoner dollar i konvertibla skuldebrev. Denna utspädning kan väga ner EPS, vilket är vad som kan hända.

Trots att försäljningsökningen ser ut att vara imponerande, kan helårs EPS för kanadensiska marihuana-aktier inte leva upp till förväntningarna.