Anslut till dessa Top Investment Ideas i Robotics

Anslut till dessa Top Investment Ideas i Robotics

Anonim

Den nuvarande innovationshastigheten i robotteknik är till skillnad från vad vi någonsin sett. Med fallande kostnader och ökad funktionalitet är artificiellt intelligenta robotar snabbt att hitta sig in i näringslivet.

amason

(NASDAQ: AMZN)

sannolikt sparkade av den här globala roboten armarna. Som en av de tidigaste adoptrarna för den här nya roboten robades de ut 775 miljoner dollar för att köpa Kiva Systems 2012. Mer än 100.000 Kiva-robotar slår nu outtröttligt kring Amazonas distributionscenter, som jag tidigare beräknat var värd 15 miljarder dollar till aktieägarna. Den förbättrade fabriksautomatiseringen tillåter Amazon att leverera mer än 5 miljarder Prime-produkter på mindre än två dagar i fjol.

Kungen av e-handel visar inga tecken på att sakta ner, men resten av världen är nu kryptering för att fortsätta. Industrirobotar är inte längre en lyx, men en nödvändighet för att vara konkurrenskraftig. Kina har gått så långt som att införa en politik som syftar till att omvandla majoriteten - om inte alla - till tillverkningen till automation år 2025. Med tanke på den stora storleken på landets industriproduktion, som fortfarande växer med mer än 6% årligen, initiativet Made in China 2025 är ett omfattande åtagande.

Kanske är de största vinnarna i tillväxten av industriell automation själva leverantörerna av robotsystemen. Japan-baserade Fanuc

(NASDAQOTH: FANUY)

och tyska-baserade Kuka

(NASDAQOTH: KUKAF)

ha det lyckliga "problemet" att inte kunna följa upp kundernas efterfrågan. Båda företagen fördubblar sin årliga utbudskapacitet bara för att leverera världens törst efter robotar. Fanuc kan vara en investeringsmöjlighet, som världens största industrirobottsföretag som också är den snabbast växande av sina jämnåriga.

Vi har hållit ett nära dumt öga på den här robotutvecklingen. Förra året pratade jag med Brian Gahsman i AlphaCentric Global Innovations Fund, som investerar uteslutande inom robotteknik och automation. Brian delade sina tankar om varför industrin är så spännande och där han såg möjligheter som uppstod. Vi tog upp igen förra veckan, den här gången diskuterar var den globala adoptionskurvan för närvarande står och den stora möjligheten för robotar i vården (spoiler alert: Det finns mycket konkurrens som kommer för Intuitive Surgical

(NASDAQ: ISRG)

!).

Vår hela konversation fångas i följande video, som innehåller ett fullständigt transkript nedan.

Simon Erickson: Hej, alla. Motley Fool Explorer [rådgivare] Simon Erickson, här talar idag om robotteknik. Vi tar med Brian Gahsman. Brian är portföljchef för AlphaCentric Global Innovations Fund, som är uteslutande dedikerad till automation och robotik. Hej, Brian - Bra chatta med dig än en gång idag!

Brian Gahsman: Det är ett nöje att vara här. Tack för att du har, Simon.

Erickson: Du vet, Brian, förra gången vi pratade långsamt om industrirobotar. Vi pratade om armarna i arbetsplatsautomatisering, där företag snabbt har utplacerat robotar för att hålla koll på varandra för att förbättra sin kostnadsstruktur och vara konkurrenskraftig. Du har nämnt i tidigare företag som tyskbaserad KUKA eller japanskbaserad Fanuc som levererar begränsade leverantörer av robotar på grund av den överväldigande efterfrågan.

Min första fråga till dig handlar om industrimarknaden. Var står vi i antagningskurvan för detta? Finns det fortfarande massor av uppåt på industrimarknaden, eller börjar vi nå mättnad eftersom alla försöker hålla fast vid alla andra?

Gahsman: Frågan om mättnad - Jag tror inte att vi är lika nära. Egentligen vet jag att vi inte ens är nära. Jag har inte ett visst antal hur många offentligt registrerade tillverkningsföretag som finns i världen, men vi är inte någonstans nära fullständig adoption på något sätt. Kina - med sin Made in China 2025-plan - har den mest aggressiva politiken att anta ett fullständigt tillverkningssystem för hela landet. Vi har inte den politiken här ännu. Vi är fortfarande i de tidiga stadierna av adoption med företag som har råd med det.

Ja, några av de största aktörerna i världen. Största företag. Naturligtvis har Amazon använt industriell automation och robotteknik under en längre tid, nu för sina distributionscenter. Vi har pratat om Foxconn . Walmart konkurrerar med Amazon. Alla dessa stora företag, liksom bilfabrikanterna, har antagit denna teknik.

Men det är inte bara de stora företagen. Jag har nyligen kunnat göra en rundtur i en tillverkningsanläggning i Buffalo, Minnesota. Om du inte har en detaljerad karta, vet jag inte vem som helst skulle veta att den där staden finns. Men även i det lantliga området i Minnesota turnerade jag ett företag som heter Whirltronics, vilket gör gräsklippare till några av världens största leverantörer. De största OEM-tillverkarna. Jag gjorde en rundtur i den anläggningen, och de hade genomfört de senaste 10 åren denna automatisering. De hade en Kawasaki-robot på sin första automationslinje som har körts i 10 år.

Sedan dess har de lagt till nyare och nyare linjer i sina produktionslinjer. Deras senaste är en sektion med Fanuc robotar tillsammans med centra och en helt automatiserad linje helt och hållet. Det finns ingen annan mänsklig interaktion än programmeringen av den. De har ökat sin produktion till 6 miljoner dollar sedan de adderade dessa automationssystem. Det har bokstavligen förändrats det företaget helt och hållet.

Poängen är att en stad så liten som ingenstans, Minnesota, [har inte nått] en mättnadspunkt. Det är det globala adoptionen från stora företag som har kommit hela vägen till att även små företag kan konkurrera och göra saker som de inte kunde göra innan de hade begränsningar på kanske 700 000 enheter om året. De implementerar denna teknik och, helt plötsligt, kan de sälja 4 miljoner enheter per år. Det finns ingen tvivel på argumentet för kapitalutgifterna för att anta tekniken.

Nu har vi pratat om en handfull av världens största företag och ett exempel på en mycket mindre, men den här adoptionen har inte ens kommit nära. Om du vill använda procentandelar, skulle jag säga - och det är aggressivt - kanske 20 procent av tillverkningsbolagen i världen har implementerat industriell automation eller robotik vid denna tidpunkt.

Erickson: Och ser du att detta är utbudet begränsat för de leverantörer som du nämnde? KUKA. Fanuc. Gör de så mycket som de kan, just nu för att hålla fast vid efterfrågan?

Gahsman: Det är den andra frågan - kapacitet. Vad är kapaciteten hos de företag som tillverkar utrustningen? Under de senaste sex månaderna har vi sett Fanuc, KUKA, Yushin Precision och Harmonic Drive Systems satt upp fotspår över hela världen för tillverkning. De har ökat sin kapacitet. Fanuc har faciliteter i Dearborn, Michigan. I New Jersey. Yushin Precision har Yushin University i San Francisco samt växter här. Vad de har gjort är att de har gjort några seriösa investeringar och spridit sina fotavtryck.

Nu, om du vill beställa ett helt automatiserat Fanuc-system, behöver de inte montera det och skicka all den här hårdvaran över från Japan längre. De kan producera det i USA för amerikanska kunder. På samma sätt i Kina, Europa och resten av världen. Om den kapacitetsutbyggnaden inte hade hänt, skulle vi ha en helt annan konversation om att investera i industriell automation. Men de här företagen är på topp. De svarar på behovet av att öka kapaciteten. Vid denna tidpunkt finns det ingen brist på potentiella inköp vad gäller kapacitet.

Erickson: Är Buffalo, Minnesota, någonstans nära att vara så kall som Buffalo, New York?

Gahsman: Kolder.

Erickson: Det är ett uttalande där. Låt oss prata lite mer om Kina. Du nämnde Made in China 2025, den politik där Kinas försök automatiserar majoriteten av sin tillverkning med robotar. Jag har också sett några undersökningar, Brian, som säger att 40% av världens robotar kommer att placeras i Kina sen 2019. Hur viktigt är Kina för din avhandling att investera i robotik?

Gahsman: Kina är en av de främsta drivkrafterna för efterfrågan just nu. Ett bättre sätt att svara på den frågan är om du tar ut Kina, var är vi? Jo, vi är fortfarande i början av massiva globala adoptioner. Om det inte fanns någon Kina skulle investeringsprojektet för utrymmet inte förändras alls. Men att lägga till Kina och dess aggressiva förslag till år 2025 lade till en exponentiell ökning.

Jag menar, om vi pratar om Kinas plan att göra det, vad sägs om USA? Speciellt nu med ganska aggressiva handelsrestriktioner införs kan jag se USA genomföra en liknande strategi. Och sen då? Kina och USA? Och då ska Europa följa? Att kunna investera i ett helt utrymme som är tillägnad denna robotautomatisering just nu - jag vet inte att det finns något annat som har den potentiella tillväxten som detta gör.

Men Kina har gått från ett av de lägre kvartilkravsländerna till toppen på ungefär ett års tid, och det kommer att fortsätta. Om du vill kalla det kladdiga pengar i sig, vad gäller investeringen, genomförde de inte den politiken lätt. Det är ett stort mål att träffas. För att kunna ha tillräckligt med företag i världen för att leverera den efterfrågan och toppa den för resten av världen är det en stor sak.

För att inte tala om att bara köpa dessa system, utan även de pågående underhålls- och inkomstflödena, och utbildning och programvara. [Såvitt] dessa robotarföretag, som jag sa i vår senaste intervju, har Kina gjort ett försök att köpa eller ta en strategisk satsning i många av dessa europeiska och japanska företag, men de bygger inte robotarna eller automationssystemen internt, och jag har inte hört ord att de planerar att göra det.

Så, de samma företagen jag har investerat i sedan början av 2014 kommer att förbli de samma aktörerna i utrymmet, men vi ser bara 60% av de faktiska robotteknikbolagen i världen som handlas offentligt vid denna tidpunkt . Och strax efter att jag sa det till dig, hade den statistiken redan förändrats, eftersom det finns företag som driver kapital och kommer ut eftersom tekniken är ute, nu. Varje år finns det 50 till 100 nya spelare i detta utrymme helt och hållet.

Erickson: Tala om den konkurrensfördelen - "klibbiga pengar", som du kallade det - tar leverantörerna fortfarande de allra flesta vinsterna, eller deras värde, eller deras försäljning från den oförutsedda försäljningen av robotarna eller finns det blir en större del av den tjänsten? Av den träningen, av den programvara som är återkommande i naturen när de blir etablerade?

Gahsman: Det finns definitivt konstanta återkommande intäkter från underhållet av robotarna. När ett företag köper ett system (många av dessa företag säger t.ex. KUKA), kommer de att göra ett helt individualiserat automationssystem för dina specifika behov.

Samtidigt, även när systemet anländer - och ingenjörerna på den tillverkningsanläggningen monterar det enligt deras behov och specifikationer (ingenjörerna programmerar det, gör mycket av AI internt och algoritmer) - uppenbarligen ingenjörerna i någon specifikt tillverkningsföretag är inte utbildade för att upprätthålla dessa robotteknik på hög nivå, robotarmarna och saker av den typen.

Så, ja, det finns återkommande intäkter. Jag antar att det liknar att köpa en BMW, till exempel. Du kan inte bara sätta en GM- del i en BMW och hoppas att den fungerar. Det kommer inte att fungera. [...] Du kan inte utbyta dessa saker. Så det finns proprietär IP som var och en av dessa robotar tillverkare har, och när du köper ett helt system, är de de som kommer att behålla det, för det mesta. Detta leder självklart till återkommande intäkter.

Erickson: Brian, vi nämnde lite om automakers. Återförsäljare. Den industriella delen. Men en annan bransch som vi ser att anta robotar nu är vård. Jag vet att en som du har tittat på är nära kirurgisk automatisering. Vad är rollen för detta? Hur påverkas robotarna på sjukhuset eller i vården?

Gahsman: Jag börjar med att säga innan vi ens går in i kirurgiska robotar, vilket är något specifikt, det finns hälsovård. Företag som Tecan-koncernen, som är ett schweiziskt företag. Tecan-koncernen har under det senaste decenniet utvecklat mycket avancerade laboratorieautomatiseringssystem. Flera testlinjer, som alla automatiseras för enskilda eller helt länkade automationskomponenter som liknar en tillverkningslinje, förutom när du automatiserar laboratoriet för testning, är systemen mer exakta och snabbare. Mer testning kan göras - minst fyra gånger snabbare än vad som kunde göras tidigare.

Så när du tittar på det och ett diagnosområde på fältet eller en laboratorieinställning är de framsteg som vi kan göra med testsystem nu, med företag som Tecan-koncernen som automatiserar laboratoriet, mycket avancerade än vi Jag har någonsin kunnat göra det förut. Det minskar kurvan på vilken sjukdom vi kan förebygga eller attackera omedelbart. Det har växt dramatiskt.

Och sedan på andra sidan hälso- och sjukvården, vad gäller apotek och stor pharmautomatisering, finns det företag som Omnicell . Omnicell producerar arbetsflödesautomationssystem för sjukvårdsinrättningar, apotek och dessa försörjningskedjor. De har en komplett serie automationssystem och robotik som deras XR2 centrala apotekssystem. Deras ROBOT-Rx centrala apotek robotarmar och mediciner dispensing system, som inte bara ökar effektiviteten av läkemedelsdispensering, men också noggrannheten att säga blanda droger tillsammans som inte borde vara. Alla dessa talar om problem med narkotikapriser.

Om vi ​​inte kommer att röra försäkringsbolagen - vi kommer inte att använda dem i argumenten - vi måste hitta något annat. Tja, vad är bättre än att bara minska marginalkostnaden med apotek och drogtillverkning helt och hållet genom att använda saker som Omnicells teknik? Det kommer att få en dramatisk effekt på drogpriserna bakom kulisserna.

Och då när det gäller kirurgisk robotik - jag tror att jag diskuterade det här länge förra gången vi hade vår intervju - men det har skett mycket ökande utveckling på detta område. För ett decennium sedan hade vi Intuitive Surgical, som många människor känner till, med sin da Vinci-maskin som gjorde urologiska procedurer och har vuxit till att bli nästan ett hushållsnamn, nu. Deras nya da Vinci X-system kan uppenbarligen uppgraderas på distans (inte fjärr i operationssalen), men det kan finnas en läkare som använder detta verktyg i USA som fungerar på någon i ett tredje världsland. [Detta] förändrar hela spektret, helt och hållet, vad gäller logistik av kirurger på sjukhus.

Men under de senaste fem åren har det utrymme för kirurgisk robotik, som en gång var Intuitive Surgical, nu vuxit till väl över ett dussin eller mer specialiserade företag i världen. Den laparoskopiska rasen, just nu, är i grunden Intuitiv kirurgisk mot TransEnterix .

TransEnterix mottog FDA godkännande i oktober för deras Senhance System. De har redan utfört 150 operationer. De har sålt två enheter just detta första kvartalet. De hade inte förutsett att sälja några enheter fram till tredje eller fjärde kvartalet i år. Och de har nyligen lämnat in för FDA-godkännande för att expandera sin operation till brok och gallblåsa, vilket är direkt i linje med Intuitive Chirurgis gastrointestinala laparoskopiska kirurgiska verktyg.

Det är bara en liten bit av cirkeln med kirurgisk robotik. Ryggrad och hjärnkirurgi. Förra gången vi pratade talade vi om Mazor Robotics med deras renässansstyrningssystem och deras Mazor X. Nu har vi också Globus Medical, som har sitt ELSA-ATP-system. Det gör väldigt liknande robotrygg och hjärnkirurgi som Mazor gjorde.

Corindus Vascular, vilket gör katlaboratoriet kardiovaskulär kirurgi. Och förutom bara försiktighets-kardiovaskulära har de också fått godkännande för att utföra perifer vaskulär kirurgi. Istället för tidigare hade de bara FDA-godkännande för försiktighetsåtgärder, och nu har de godkännande att göra perifer vaskulär, vilket ensam är en marknadsplats på 3, 4 miljarder dollar. Och Corindus har det enda robotsystemet i det rummet.

Artroskopisk kirurgi. Smith & Nephew från London med sitt NAVIO-kirurgiska system, vilket är mer exakt benkirurgi än vad som någonsin varit där ute. Strålbehandling. Vi har Accuray Cyberknife. Elekta har en [lång] meny med olika strålterapiutrustning.

Nu kommer detta utrymme nyligen över hårtransplantationer. Restaurering Robotics med Artas Systems, som är en 23 miljarder dollar marknad med en tillväxt på 17% år 2023.

Exoskeletsystem. Ekso Bionics . Myomo . Revolve Robotics . Och dessa exoskelettsystem är inte specifikt relaterade bara till vården, men också mänskligt bistånd. En person i ett distributionscenter kan lyfta pallar med mycket tyngre saker än en person någonsin kunde lyfta utan någon fysisk belastning som fanns tidigare.

Det är bara en kort lista med exempel på detta medicinska robotutrymme, och en undergrupp av medicinsk robotik är kirurgisk robotik, och den växer snabbare än jag har sett. Och när jag skapade mitt proprietära universum tillbaka 2014, hade jag Intuitive Surgical. Nu investerar vi i över ett dussin av dessa och det växer snabbare än någonsin. Industriell automation, vi har fortfarande Fanuc, Yaskawa, KUKA. De största spelarna som var där.

Jag tror att kirurgisk robotik nästan växer. Och om du vill sätta pris på saker, ja, ekonomin för industriell automation finns där, permanent fördelaktig. Det finns ingen återvändo. Men när du pratar om vårdutrymmen, vad är viktigare? De ekonomiska fördelarna eller människans liv?

Erickson: Jo, livet är viktigare, men den eviga frågan har alltid varit att sjukhus inte har enorma capexbudgetar. Börjar du se den förändringen, där du börjar se fler system placeras de senaste åren?

Gahsman: Ja, vi ser definitivt det med antagandet, med hur många operationer som utförts. Intuitivt kirurgiskt, bara förra året var världsomspännande förfaranden upp med 17%. De sålde 216 nya enheter i fjol. Intäkterna är 18% högre. Deras intäkter var på 892 miljoner dollar förra året. Det är bara Intuitive Kirurgisk. TransEnterix som bara fick FDA godkännande i oktober 2017 [gjorde] 150 operationer. Flera enheter sålda. De kommer snart att kunna användas i allt fler förfaranden.

Efterfrågan är där ute. Om du vill prata om sjukhusbudgetar går en stor del av tiden, operatörens huvud går in i ett möte och har mycket kram i budgeteringen. Dessa budgetar finns på papper. Du kan titta på siffrorna. Budgetarna fokuserar på att genomföra dessa kirurgiska robotsystem.

Så, vad skär vi i det scenariot? Vad skär vi ut ur budgeten? Tja, jag förklarade bara om [oskärlig] automation av lab där Omni säljer automation av läkemedel. Enbart med de två aspekterna av vården på ett sjukhus har du redan skapat mer förmåga att budgetera för dessa kirurgiska robotsystem som antas i alla länder över hela världen.

Erickson: Absolut. Det låter som om vi slår en inflektionspunkt i flera branscher. Brian, vi har ungefär en minut kvar. Något annat som du skulle vilja vidarebefordra till vår publik av enskilda investerare att de skulle hålla ett öga på robotindustrin?

Gahsman: Tja, något med hög fokus, liksom (saker som vi inte har pratat om än) skulle vara den smarta fabriken. Vi hörs om den smarta fabriken mer och mer, nu. Det kallas också Industry 4.0. I [1778] började vi göra mekaniserad produktion med ånga. Och 1870 började vi använda elkraft för tillverkning. Och i början av 70-talet använde vi elektronik och IT-automation, och nu kallas Industry 4.0 med IoT och AI för fullständig automation och sammankopplingar mellan varje enhet i aggregatet ända till logistikprocessen.

Om du tittar på företag som Kardex, eller KION, eller KUKA eller Fanuc, som nyligen samarbetade med Hitachi, arbetade alla på den här smarta fabriken 100% [outcipherable] från början till slut. I stället för att ha en masterns hjärna eller systemutdelning av information till varje enskild monteringslinje eller produktmodell, kan varje enskild sektion kommunicera på egen hand, fatta egna beslut och anta individuellt för produktionskraven.

I slutet av distributions- eller logistikdelen av det har Kardex helt slutna områden som normalt, även med just-in-time-lager, har du fortfarande ett stort lager i ett lager med all den produkt som ska gå ut. Nu, om du tittar på en video på Kardex smarta fabrikssystem, ser du att det alla kan kondenseras i en fjärdedel av utrymmet och allt är gjort med robotarmar och streckkoder.

Tillverkningslinjen har gått från all mänsklig inmatning, till viss mänsklig inmatning, till nu från början till slut frakt smart fabrik. Industri 4.0 med AI kommer att bli en av de största förändringarna av ämnen som du kommer att höra om i det här utrymmet, och som sagt sa Fanuc, Kardex, KION och KUKA de fyra företagen att hålla ett öga när det gäller de smarta fabrikerna.

Erickson: Absolut. Det låter som en hel del för investerare att hålla ett öga på robotikutrymmet. Brian Gahsman, portföljchef för AlphaCentric Global Innovations Fund. Biljetten på den fonden är GNXIX. Brian, tack så mycket för att du kom med oss ​​i eftermiddag.

Gahsman: Tack för att du har, Simon.