Reason Tile Shop Holdings, Inc. Vinster Fell (och vilken förvaltning gör det)

Reason Tile Shop Holdings, Inc. Vinster Fell (och vilken förvaltning gör det)

Anonim

När specialtillverkaren Tile Shop Holdings, Inc.

(NASDAQ: TTS)

förvånade marknaden med preliminära resultat för tredje kvartalet den 2 oktober, svarade investerare genom att sälja aggressivt. Aktierna slutade idag ungefär 36%, med nästan 12 gånger så många aktier som handlar som en typisk handelsdag för bolagets aktie.

Bolaget tillkännagav sitt slutresultat för tredje kvartalet den 17 oktober, och de var i linje med de preliminära siffrorna som ledningen sa att de förväntade sig några veckor tillbaka. Resultatet gav en djupare titt på ekonomi och rörelseeffektivitet, liksom vad ledningen har gjort och avser att göra för att förbättra försäljningen och vinsten.

Försäljningen växte, men produktmix och tävling höll vinsten platt

Tile Shop rapporterade 84, 4 miljoner dollar i omsättning, en ökning med 7, 5% år över år. Jämförbar försäljning - det vill säga försäljningen i butikerna öppnar mer än ett år - ökade med 1, 1%, cirka 900 000 dollar, medan försäljningen från nya butiker ökade med 5 miljoner dollar. Nettoresultatet på $ 0, 05 per aktie var 45% lägre än förra kvartalet.

Det fanns två saker som innebar att intäkterna ökade, trots en omsättningstillväxt på nästan 8%.

Först rapporterade Tile Shop att bruttomarginalen minskade från 70, 2% förra året till 67, 1% i kvartalet. Detta diskuterades i detalj i 2: a preliminära utgåvan, där ledningen sa att en kombination av produktmix och ökad konkurrenskraftig prissättning var bakom den stora nedgången. Med tanke på produktmixen sa ledningen att det var en ökad satsning på fler produkter på ingångsnivå hos konkurrenterna och hade uppenbarligen inte liknande produkter i sin blandning. Denna dubbla whammy resulterade i att företaget förlorade försäljningen och måste göra markdowns för att hålla sig från att förlora ännu mer affärer.

För det andra tillbringade Tile Shop 5 miljoner dollar mer för att täcka försäljnings-, allmänna och administrativa kostnader, en ökning med cirka 10%. Rörelseresultatet var 4, 4 miljoner dollar, en minskning med 44% jämfört med förra året.

Vilken förvaltning handlar det om

Den goda nyheten är att företaget arbetar snabbt för att ta itu med mixproblemet, säger försäljningen och lönsamheten kommer båda att förbättras som ett resultat. På vinstsamtalet säger VD Chris Homeister att Tile Shop lägger till 400 plus nya produkter, inklusive många till lägre prispunkter. Men det handlar inte bara om pris.

"Medan vi vill vara relevanta på pris, särskilt på vissa jämförbara SKU, kommer vårt primära fokus för att växa vår verksamhet att fortsätta att ge våra kunder det bredaste produktsortimentet, leverera oöverträffade servicenivåer och erbjuda unika och exklusiva produkter, säger Homeister.

Tyvärr låter det som att företagets ansträngningar att förbereda sig för produktövergången också påverkat försäljningen på många ställen i kvartalet, eftersom företaget arbetade för att återställa sina varor innan nya produkter kom in.

SG & A tillväxt är lite svårare. När Homeister tog över sig som VD för några år sedan, var ett av hans första steg att sakta ner expansionstakten för att ta itu med en uppblåst balansräkning och fokusera på att förbättra affärsverksamheten. Snabbspolning framåt i år och företagets skuldbelastning är det lägsta i fem år, butikens omsättning har minskat stadigt med varje kvartal och kassaflödena har också förbättrats.

I år öppnar företaget 15 nya platser, mest på ett år sedan Homeister tog roret. Denna högre andel nya butiker har lett till att SG & A växer snabbare än försäljningen för tillfället, och det kan förbli verkligheten tills bolagets produktövergång börjar löna sig i en ökad försäljningstillväxt. En del av företagets beslut att påskynda tillväxten är dock att Tile Shop öppnar butiker för cirka 1 miljon dollar varav cirka 40% mindre än företagets historiska medelvärde.

En överraskande statistik och vad det kan betyda

Finansinspektionen Kirk Geadelmann gjorde en intressant iakttagelse i resultaträkningen. Han sa att medan befintlig hushållsförsäljningstillväxt har stallat under de senaste månaderna, säger industrin data att första gången hushållerska ökar sina utgifter för hemrenoveringsprojekt i en högre takt. " På ytan låter det som ett positivt positivt för Tile Shop. Tyvärr sade Geadelmann att första gången homebuyers inte "historiskt representerade vår kärnkund."

På bostadsfronten har National Association of Realtors stadigt sagt att den största utmaningen med befintlig bostadsförsäljning har blivit inventarier - speciellt för lite av den på de flesta marknader - medan köparens intresse har varit stadigt hög.

Att gå tillbaka några år kämpade Tile Shop senast med komp-sales när befintlig hemmamarknad stramades och såg dess kompositioner kraftigt när befintlig hemförsäljning återhämtade sig. Det verkar som om ledningen fokuserar på vad som ligger inom dess kontroll just nu: förbättra sin produktmix för att bättre konkurrera, samtidigt som kursen hålls på en ansvarsfull expansion som den kan betala med kontantflöden.

Den goda nyheten är Homebuyers är fortfarande aktiva. Det handlar bara om tillräcklig inventering för att stödja efterfrågan (och skapa fler möjligheter till Tile Shop).

Blickar framåt

Det har varit en smärtsam 2017 för Tile Shop-investerare, som har sett börsen falla 62% från det höga. Den goda nyheten för långsiktiga investerare är att verksamheten är hälsosam, med en väldigt förbättrad balansräkning, en mer överkomlig expansionsplan, bättre utbildad, längre anställd butikspersonal och relativt hälsosam efterfrågan på sina produkter.

Den stora frågan är huruvida - och i så fall hur snabbt - kommer produktövergången att leda till högre försäljningar och marginaler. Det har varje utseende att vara ett kortsiktigt problem som kan ha skapat en köpmöjlighet för patientinvesterare. Bara tiden kommer att berätta om det är fallet eller inte.