Nya förluster exponerar brister i kanadensiska solens expansion planer

Nya förluster exponerar brister i kanadensiska solens expansion planer

Anonim

Effekterna av en kraftig nedgång i solpanelpriserna känns äntligen av några av världens största solproducenter, och idag var det Canadian Solar

(NASDAQ: CSIQ)

sväng för att rapportera en ned kvartal. Men det här kvartalet kan vara mer anmärkningsvärt än de som kom före det.

Canadian Solar sändningar under fjärde kvartalet uppgick till 1.612 MW, bakom JinkoSolar Holding Company

(NYSE: JKS)

1, 733 MW; Bruttomarginalen på 13, 9% (justerad) var också lägre än de 14, 3% i JinkoSolar. Vi kunde se Canadian Solar som faller bakom en annan stor konkurrent. Och om marginalerna fortsätter att falla, kan det vara dåligt för bolagets expansionsplaner på lång sikt.

De lätta pengarna är borta

Innan vi dyker mer in i resultat tycker jag att det är viktigt att notera att Canadian Solar arbetar idag i en mer normal miljö än vad den har haft under de senaste åren. I slutet av 2014 och i början av 2015 genomförde företaget ett antal mycket kanadensiska projekt med hög marginal, vilket ledde till en vinstfallsvinst:

Men de lätta pengeprojekten är nu borta från finansiella resultat och företaget konkurrerar genom att sälja solpaneler och utveckla solprojekt, precis som alla andra.

Verkligheten med att inte ha dessa högmarginalprojekt är att marginalerna faller som en sten. Under fjärde kvartalet var bruttomarginalen 13, 9%, mot 17, 8% för ett år sedan; Om vi ​​inkluderar den uppräknade bestämmelsen för antidumpnings- och utjämningstullar (taxor) var bruttomarginalen bara 7, 3%.

Företaget svängde också till en nettoförlust på 13, 3 miljoner dollar, eller 0, 23 dollar per aktie, vilket visar hur långt verksamheten har fallit från topp i 2015. Detta jämförs med en nettoinkomst på 45, 9 miljoner dollar på JA Solar Holdings

(NASDAQ: JASO)

under fjärde kvartalet och 21, 0 miljoner dollar på JinkoSolar.

Hur ser Canadian Solar ut här?

Den svåra ekonomiska utvecklingen har drivits av fallande solpanelpriser, brist på försäljning av solprojekt med hög marginal och ledningens fortsatta beslut att växa verksamheten till varje pris. Om man tittar på 2017-ledningen förväntar sig ledningen att leverera 6, 5 ​​GW till 7, 0 GW solpaneler, upp från 5, 2 GW år 2016. De fördubblas också på projektutveckling med en 2, 1 GW pipeline som läggs till en redan starkt levererad balans ark.

Tänk på det för ett ögonblick: Canadian Solar expanderar produktionen vid en tid då det förlorar pengar som säljer solpaneler och bygger fler solkraftverk i en miljö där kraftverksmarginalerna krymper och i vissa fall negativa. Utöver allt sitter företaget på 3, 1 miljarder dollar i skuld.

Vanligtvis är skalan en stark tillgång i tillverkningsverksamheten, men i fallet med kanadensisk Solar är det kostnaden för att bygga ut skalan som sätter företaget i ett osäkert läge. Och med konkurrenter som rapporterar marginaler och vinster som uppfyller eller överstiger Canadian Solar, kan det inte ha konkurrensfördelarna som hoppas att det skulle gå in i 2017.