En risk för denna Apple Inc. Leverantör framträder

En risk för denna Apple Inc. Leverantör framträder

Anonim

I flera år, Samsung

(NASDAQOTH: SSNLF)

var den enda tillverkaren av Apples

(NASDAQ: AAPL)

A-seriens applikationsprocessorer. Men började med A8-systemet-till-chip-tekniken, förlorade Samsung det företaget till Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

(NYSE: TSM)

.

Samsung skulle vinna tillbaka en del av de efterföljande A9-orderen (Samsung och TSMC delade dessa order och det antas att Samsung fick majoritetsallokering), men TSMC vann hela A10-ordern.

Det är allmänt troddat att TSMC också har vunnit hela efterföljande A11-processorordrar. Dessa chips förväntas tillverkas i TSMC: s nya 10-nanometer tillverkningsteknik.

En ny rapport från koreanska publikationen ETNews hävdar emellertid att Samsung "förväntar sig att det kan återhämta Apples gjuterileveranser som tagits av Taiwans TSMC genom att driva 7-nano-produktionslinjer."

Samsungs uppenbara hunger att vinna tillbaka affärer från TSMC är en tydlig risk för den senare.

A12 är förmodligen inte i fara, men hur är det med A13?

Samsung gick in i massproduktion på sin 10-nanometer LPE under fjärde kvartalet 2016 och har offentligt sagt att den förväntar sig att börja volymproduktionen av uppföljningen av denna teknik, känd som 10-nanometer LPP, under fjärde kvartalet 2017 .

Samsung har sagt att den syftar till att starta massproduktion av sin 7-nanometerteknik 2018, och med tanke på scheman runt 10-nanometer LPE / LPP skulle jag gissa att Samsung syftar till sen 2018-produktionsstart för sin 7-nanometerteknologi .

Vad detta föreslår är det här: TSMC är osannolikt att riskera att förlora A12-verksamhet till Samsung, eftersom den senare s 7-nanometertekniken kommer att vara för sent till marknaden för att stödja A12, medan TSMC har angivit att den planerar att starta massproduktion på dess 7-nanometerteknik under första halvåret 2018.

Det är den potentiella A13-verksamheten som kan vara i fara från ett aggressivt tryck från Samsung.

Räkna inte TSMC ut, dock

Samsung verkar planera några aggressiva tekniska drag med sin 7-nanometerteknik - det är enligt planen att flytta till en ny transistorstruktur som kallas en transistor med Gate-All-Around (GAA) som lovar att tillåta chipmakare att fortsätta att göra transistorer mindre.

TSMC har emellertid visat att den i 2019 avser att räkna ut en prestationsförbättrad variant av sin 7-nanometerteknik.

Det finns många faktorer som kommer att driva Apples beslut om var det planerar att tillverka sina nästa generationens A-seriens processorer - både affärs och tekniskt - så att försöka gissa var Apple kommer att bygga sina nästa generationens processorer är svårt.

Det är emellertid värt att notera att TSMCs medordförande Mark Liu sa att bolagets Q3 2016-vinstmeddelande att han förväntar sig att TSMC: s marknadsandel under 7-nanometers teknikproduktion kommer att vara "högre än 10 nanometer" och att TSMCs mål är att varje ny tillverkningsteknik för att ha högre marknadsandel än tidigare generationsteknologi.

Det skulle vara svårt för TSMC att uppnå högre marknadsandel i 7-nanometer-generationen i förhållande till 10-nanometer-generationen om det slutar att förlora en betydande del av Apples verksamhet till Samsung. Detta får mig att tro att TSMC är övertygad om att den kan behålla sin enda källans position hos Apple, men bara tiden kommer att berätta om det förtjänar det förtroendet.