Rite Aid (Finally!) Gets OK för att sälja butiker till Walgreens

Rite Aid (Finally!) Gets OK för att sälja butiker till Walgreens

Anonim

Bara månader efter Rite Aid s

(NYSE: RAD)

planerad fusion med Walgreens Boots Alliance

(NASDAQ: WBA)

föll ifrån varandra, de två företagen har framgångsrikt övertygat regulatorer till OK en mindre affär där Walgreens kommer att förvärva 1 932 butiker och tre distributionscentraler för 4 475 miljarder dollar i kontanter.

Avtalet ger Walgreens en bättre position att konkurrera med landets största detaljhandelskedja, CVS Health

(NYSE: CVS)

, och det ger Rite Aid välbehövliga pengar som den kan använda för att reparera balansräkningen och återuppliva sin återstående verksamhet.

Detaljerna i affären

Under 2015 planerade Walgreens att förvärva Rite Aid-lock-stock-and-barrel för 9, 4 miljarder dollar plus skuld, men en reglerande oro för att denna affär skulle koncentrera sig för mycket marknadsandel ledde till att Walgreens och Rite Aid föreslog en mindre sammanslagning som satte 1.200 butiker till Freds .

Tyvärr misslyckades inte den här affären med Federal Trade Commission (FTC), antingen dagar innan FTC beslutades att utfärda ett formellt go / no-go-beslut om förslaget, Walgreens och Rite Aid föll officiellt sina fusionsplaner.

I stället kom de två företagen överens om ännu en affär där Walgreens skulle förvärva 2.186 Rite Aid-butiker och tre distributionscentra för 5, 2 miljarder dollar i kontanter. Rite Aid säkerställde också ett alternativ för att piggy-back på Walgreens köpkraft för generiska läkemedel, en sötningsmedel som kunde förbättra marginalen bakom affären vid Rite Aids återstående butiker.

Idag meddelade de två företagen att efter att ha gjort medgivanden som ytterligare sänkte storleken på deras transaktion har de fått ett regelverk OK. Walgreens kommer att börja ta över Rite Aid-butikerna nästa månad och affären bör slutföras i början av 2018.

Vad det betyder för investerare

Walgreens är ett apotek detaljhandel Goliath med 13 200 butiker globalt och förvärv av Rite Aids butiker sätter det på ett ännu bättre sätt att förhandla med narkotika och läkemedelsdistributörer till lägre priser. Walgreens uppskattar att genom att utnyttja sin befintliga infrastruktur över nyförvärvade Rite Aid-butiker kommer det att kunna skörda 300 miljoner dollar i årliga besparingar inom fyra år.

Över vid Rite Aid innebär ett krympande detaljhandelns fotavtryck att bolaget kommer att generera mycket mindre i årlig försäljning och EBITDA, men tillströmningen av kontanter bör omvandla den till ett mycket mer lönsamt företag. Företaget planerar att använda vinst från försäljningen för att betala av ett berg av skuld som ackumulerats under det senaste decenniet på grund av egna förvärv. Hittills har denna skuld varit en kvarn runt företagets nacke på grund av årliga räntekostnader på totalt över 100 miljoner dollar per kvartal.

I juli uppskattade Rite Aid 4, 9 miljarder dollar i nettoproven från sin ursprungliga plan för att sälja 2.186 butiker och 96 miljoner dollar i företagsekonomisk kostnadsbesparing efter försäljningen. Efter att ha betalat skulden beräknades Rite Aid-räntekostnaden sjunka till 140 miljoner dollar per år från över 430 miljoner dollar. Ledningen sa också att proforma nettoresultat förra året skulle ha varit 93 miljoner dollar istället för de 4 miljoner dollar som rapporterats och att den genomsnittliga årliga intäkten vid sina återstående butiker skulle förbättra sig till 6, 1 miljoner dollar från 5, 7 miljoner dollar före transaktionen.

Självklart kommer dessa siffror att förändras något eftersom Rite Aid säljer färre butiker till Walgreens, men siffrorna ger fortfarande inblick i hur ekonomiskt hälsosam Rite Aid kommer att vara efter det att denna affär är klar.

Vad kommer härnäst

Rite Aids VD har nyligen avgått och det rensar vägen för en ny uppsättning ögon för att styra Rite Aids omvandling. Större finansiell flexibilitet på grund av att skulden ska betalas bör ge det en möjlighet att investera mer pengar i sin apoteksförmånshanterare, EnvisionRx, butiksmodeller och vårdkliniker. EnvisionRx växer snabbare än sin detaljhandel och det kommer att representera en större andel av Rite Aids försäljning när den här affären är klar, så ser Rite Aids framtid att bli ljusare.

Under tiden har Walgreens erfarenhet av integrering av fusioner och förvärv funnit mig att ett infasat tillvägagångssätt för rebranding av Rite Aid-butiker ska gå av utan mycket hitch. Sammantaget kan det vara lite innan samgående synergier ger resultatvindar, men jag tror att detta förvärv är en vinst för Walgreens också.