Southwest Airlines skär ner sin prognos igen, men smärtan är nästan över

Southwest Airlines skär ner sin prognos igen, men smärtan är nästan över

Anonim

Förra månaden, Southwest Airlines

(NYSE: LUV)

slashed sina utsikter för första kvartalet och uppgav att nedläggningen i januari hade en större inverkan på enhetens intäkter än vad transportören hade förväntat sig.

Sedan dess har Southwest Airlines lider ytterligare utmaningar, som en spett med sin underhållspersonal och grundandet av Boeings

(NYSE: BA)

737 MAX ledde till en rad flygavbrott. Som ett resultat av detta minskade företaget väsentligt sin första kvartalsprognos igen på onsdagen. Southwest indikerade dock att det tror att förhållandena kommer att förbättras snabbt.

En annan stor vägledning

Southwests första prognos för första kvartalet var ganska bullish. Bäraren uppskattar att intäkterna per ledig sätesmiljö (RASM) skulle stiga 4% till 5%, trots att det var ungefär 1 procentenhet huvudvind från regeringens avstängning och tidpunkten för påsken. Förväntad förvaltningskostnad för icke-bränslekostnader ökar med 6% - på grund av förseningar och startkostnader för lanseringstjänster till Hawaii samt tidpunkten för andra utgifter - delvis motverkad av en blygsam nedgång i bränslepriserna. Detta satte företaget på rätt spår för att spela en solid tillväxt i vinst per aktie under första kvartalet.

Men förra månaden erkände ledningen att den hade underskattat effekterna av regeringens avstängning på sydvästra kvartalsomsättningen för första kvartalet med så mycket som $ 50 miljoner. Till följd av detta reviderades RASM-tillväxtprognosen för kvartalet till ett intervall på 3% till 4%.

Southwest Airlines gjorde en ännu större revision till sin prognos denna vecka. Bäraren noterade att det förväntas avbryta cirka 9 400 flygningar mellan mitten av februari och slutet av mars på grund av tvisten med dess mekanik och grundandet av dess 34 Boeing 737 MAX-flygplan. Dessa oväntade avbokningar minskar dramatiskt Southwest kapacitetsutveckling och pressar både enhetskostnader och icke-bränsleenhetskostnader under första kvartalet.

På intäktssidan förväntar Southwest Airlines nu att RASM stiger 2% till 3% i kvartalet. Det noterade nyligen mjukhet i efterfrågan på fritid förutom effekterna av flygavbrott. Samtidigt är kostnaderna för icke bränslekostnader på väg att hoppa 10%. Det förhöjda antalet flygavbrott kommer att driva 3 procentenheter av den ökningen, med ytterligare 1 procentenhet som kommer från ett nytt preliminärt avtal med Southwest mekanik.

Dessa vägledningsrevisioner tyder på att Southwest kommer att rapportera en väsentlig nedgång i EPS för första kvartalet, i stället för den tvåsiffriga EPS-tillväxten som följd av den ursprungliga kvartalsprognosen.

Kolla in det senaste inlösensamtalet för Southwest Airlines.

Vårt efterfrågan ser fortfarande bra ut

Lyckligtvis var nyheterna inte alla dåliga för Southwest Airlines-investerare. Medan Q1-utsikterna är ganska dyster nu, sade Southwest att det "fortsätter att förvänta sig ett starkt RASM-resultat under andra kvartalet 2019, baserat på nuvarande intäktstrender och bokningar."

Faktum är att en abrupt trendändring inte skulle vara mycket överraskande. Först bör Southwest underhållsrelaterade avbokningar återgå till normala nivåer nu när företaget har kommit överens om att ge sin mekanik 20% höjningar. För det andra börjar operatören vara mer proaktiv när det gäller att trimma sitt flygschema för att ta hänsyn till 737 MAX-jordningen, vilket kan göra det möjligt att avbryta primärt mindre lönsamma flygningar. Tredje, sydvästra kommer att möta en lätt jämförelse jämfört med nästa år, på grund av tidpunkten för påsken och effekterna av en infallsfel på dess RASM förra våren.

Southwest Airlines kommer att möta något hårdare jämförelser under andra halvåret. Men på den ljusa sidan finns det en god chans att efterfrågan på fritidssökningar kommer att bli starkare under nyckelresor, som sommar, tacksägelse och jul.

Boeing 737 MAX kan flyga igen snart

Det största hotet mot Southwest Airlines lönsamhet under återstoden av 2019 skulle vara en förlängning av sin 737 MAX-flotta. Bäraren har 34 Boeing 737 MAX-flygplan idag och det är planerat att få ytterligare 41 vid årsskiftet, varav 737 MAX skulle stå för nästan 10% av sin flotta.

Lyckligtvis tillkännagav Boeing nyligen ett antal föreslagna förbättringar av 737 MAXs programvara, cockpitdisplayer och träningsförfaranden. Dessa korrigeringar behöver fortfarande få godkännande av myndigheterna, men de verkar troligen ta itu med de sårbarheter som ledde till två dödliga krascher på 737 MAX-flygplan sedan slutet av oktober.

Analytiker uppskattar att det kan ta sex veckor till 12 veckor för att få den globala Boeing 737 MAX-flottan från marken igen. Det betyder att sydvästra kommer förmodligen att kunna återvända till sitt fulla schema i mitten av slutet av juni i värsta fall: i tid för den travla sommarsäsongen.

Southwest Airlines gick helt klart i 2019. Men med aktier i flygbolagets jättehandel för mindre än 12 gånger dess 2018 justerade EPS - och med gott om plats för både kort och långsiktig EPS-tillväxt - detta kan vara en bra tid att satsa på Southwest Airlines lager.