Överraskning! Den största amerikanska pensionen köpte just dessa 2 marijuanaaktier

Överraskning! Den största amerikanska pensionen köpte just dessa 2 marijuanaaktier

Anonim

När stora institutionella investerare häller pengar på marijuanaaktier, vet du att cannabisindustrin har slagit på den stora tiden. Och det är vad som hänt.

California Public Employees Retirement System (CalPERS) lämnade in sin rapport om innehav i US Securities and Exchange Commission (SEC) för några veckor sedan. Det tar ett tag att rulla igenom alla de aktier som Calpers äger i sin enorma portfölj, men det fanns några överraskande nya tillägg på den senaste arkivering.

För första gången köpte Calpers insatser i marijuana-aktier. Vad var de två nya positionerna? Tror det eller inte, Calpers skaffade upp aktier av slagen down cannabis-fokuserad biotech Insys Therapeutics

(NASDAQ: INSY)

och mycket flyktig kanadensisk marijuana producent Tilray

(NASDAQ: TLRY)

. Vad tänkte investeringscheferna på CalPERS?

Vad är inte förvånande

Det är faktiskt meningsfullt att CalPERS skulle investera i marijuana-aktier nu. Och inte bara för att Kalifornien hävdar den största juridiska marijuana marknaden i världen.

CalPERS har mer än 350 miljarder dollar att investera för att finansiera pensionerna till Kaliforniens ökande antal pensionärer, tidigare anställda. Pensionsfondens investeringschefer måste titta på alla källor som de kan för att generera god avkastning. Verkligheten är att cannabisindustrin snabbt växer och ger en attraktiv investeringsmöjlighet.

Bara titta runt i USA Trettio amerikanska stater har legaliserat medicinsk marijuana. Tio stater tillåter laglig användning av rekreationsmarihuana. Cannabis förväntas vara minst 22 miljarder dollar i USA år 2022 - dubbla den beräknade storleken på marknaden i år.

Titta runt världen också. Kanada legaliserade nyligen rekreationsmarihuana. Mexiko högsta domstolen försvagade landets förbud mot rekreationsmarihuana. Trettiotal länder tillåter juridisk användning av marijuana i någon form, inklusive stora ekonomiska befogenheter Tyskland, Sydkorea och Förenade kungariket.

Acceptans av de medicinska fördelarna med marijuana har definitivt ökat. Till exempel godkände amerikanska Food and Drug Administration (FDA) det första läkemedlet från cannabisväxten - GW Pharmaceuticals 'Epidiolex - i juni 2018. US Drug Enforcement Administration (DEA) gav Epidiolex det minst restriktiva kontrollerade ämnet schema tillåtet enligt gällande federal lag.

Men Insys och Tilray?

Medan CalPERS investerar i marijuanaaktier är inte förvånande, är den stora pensionsfondens val av var att parkera sina pengar chocker. Insys Therapeutics och Tilray är kanske två av de mest osannolika plockningarna.

Insys har förlorat nästan hälften av sitt marknadslock så långt 2018. Försäljningen av biotechens opioida läkemedel Subsys fortsätter att falla. Nytt cannabinoid-läkemedel Syndros genererar inte någonstans nära imponerande intäkter än. Om den enda goda nyheten för Insys är att företaget nådde en lösning med US Department of Justice om anklagelser om felaktiga försäljnings- och marknadsföringsmetoder relaterade till Subsys.

Många investerare skulle troligen dra slutsatsen att Insys är en förlorad sak. Så varför skulle CalPERS köpa detta oroliga lager? Kanske, eftersom fondens chefer som Insys planerar att sälja sina opioidprodukter och fokusera enbart på cannabinoider. Fortfarande finns det ingen garanti för att Insys kommer att få ett bra pris med den pågående opioida epidemin i US CalPERS satsning verkar verkligen vara en riskabel.

Sedan finns Tilray - kanske det farligaste stora marihuana-aktien på marknaden. Den kanadensiska marihuana-producenten har haft ett bra år hittills med sitt aktiekurs stigande nära 250%. Men det säger inte hela historien till Tilray. För några månader sedan var beståndet över 600% år hittills.

Tilray bör dra nytta av expansionen av den globala cannabisindustrin. En stor del av den tillväxten är emellertid redan bakad i Tilrays aktiekurs. Tilray verkar vara övervärderad jämfört med flera av sina kamrater - och de är inte billiga.

Dessutom har Tilray aktier varit ännu mer flyktiga än många av de andra ledande kanadensiska marihuana-aktierna. Det beror på att Tilrays lagerflotta är mycket låg och har lockat många kortförsäljare.

En annan anledning till att ifrågasätta CalPERS köp av Tilray-aktier är att bolagets initiala offentlig upplåningstid löper ut den 15 januari 2019. Tilray insiders kan sälja sina aktier efter slutet av låsningsperioden. Det kommer inte vara överraskande om aktien sjunker avsevärt som insiders betalar i åtminstone några av sina fina vinster.

Följ ledaren - sorts

Bör investerare följa ledningen till den största pensionsfonden i USA? Ja. Ungefär.

Gå inte ut och köp Insys och Tilray eftersom Calpers gjorde. Det är mycket diskutabelt om gigantiska fonden gjorde de bästa valen för att gå med dessa två aktier. Men det finns några lektioner från CalPERS som kan gynna regelbundna investerare.

Liksom CalPERS, var inte rädd för att investera i potentiellt hög tillväxtmöjligheter som cannabisindustrin. Marijuana är redan en stor marknad och kommer bli mycket större under de närmaste åren.

Sats inte på gården på något lager, särskilt starkt spekulativa. CalPERS köpte relativt små positioner i Insys och Tilray. Dess portfölj är mycket diversifierad med de största innehaven i etablerade företag som genererar starkt kassaflöde år in och år ut.

Slutligen kan du investera i marihuana utan att direkt köpa ett marihuana lager. CalPERS ägde redan mer än 126 miljoner dollar av aktier i Constellation Brands . Det stora alkoholhaltiga dryckesföretaget köpte en andel på 9, 9 procent i Canopy Growths topp kanadensiska marijuanaproducent förra året och upped sitt ägande av Canopy till 38% för några månader sedan.

Om du letar efter sätt att dra nytta av den blomstrande cannabisindustrin med en lägre risk för skrämmande överraskningar, kan CalPERS ledning med att köpa Constellation Brands vara ett bra drag.