Denna Marijuana-återförsäljare slår Apple och Tiffany på 1 Key Sales Metric

Denna Marijuana-återförsäljare slår Apple och Tiffany på 1 Key Sales Metric

Anonim

En av de viktigaste mätvärdena som används för att utvärdera framgången för återförsäljare är intäkter per kvadratmeter. Äpple

(NASDAQ: AAPL)

regerade som topphandlare i världen förra året med $ 5 546 i intäkter per kvadratmeter, enligt marknadsundersökningsföretaget eMarketer. Smycken butikskedjan Tiffany & Co. var också hög på listan med försäljning av

$ 2951

per kvadratfot.

Men det är nu en överraskande ny vinnare i denna viktiga försäljningsstatistik. Marijuana återförsäljare MedMen Enterprises

(NASDAQOTH: MMNFF)

Nyligen redovisade intäkter per kvadratmeter på $ 6 541 på sina sju cannabisbutiker som är verksamma i Kalifornien. Och MedMen har just börjat.

Är det bara nyheten av laglig ogräs?

Apples inträde på detaljhandeln för år sedan var så revolutionerande att Apple Store ses av vissa som "framtiden för detaljhandeln". Teknikföretaget lyckades genom att innovera på sätt som andra återförsäljare inte hade. Är MedMen nu den nya framtiden för detaljhandeln?

Vissa kan scoff vid idén. De kan föreslå att MedMen bara dra nytta av nyheten av konsumenterna i Kalifornien som lagligen köper marihuana i butiker. Trots allt tillåter staten inte laglig användning och försäljning av rekreationsmarihuana till januari 2018.

MedMens preliminära siffror för kvartalet som slutar den 30 juni 2018 tycks dock peka på mer än bara nyhet som redogör för dess framgång. Företaget rapporterade att dess sju placeringar som var i drift under hela kvartalet såg 94 000 nya kunder men hade också nästan 130 000 återvändande kunder.

Kanske ännu mer slående är jämförelsen av MedMens prestation gentemot andra cannabishandlare i Kalifornien. Det finns mer än 400 licensierade marihuana dispensaries i staten. MedMen sju butiker utgör mindre än 2% av det totala antalet marijuana i detaljhandeln. Men de sju butikerna genererade omkring 6% av den totala lagliga försäljningen av marijuana och relaterade produkter i Kalifornien under det senaste kvartalet, baserat på skatteintäkter som släpptes av staten. MedMens butiker genererar ungefär tre gånger mer omsättning i genomsnitt än butiker som drivs av rivaler.

Jag tror att mycket av MedMens framgång beror på att den följs av den gamla detaljhandeln: plats, plats, plats. MedMen driver sex butiker för cannabisbutiker i Los Angeles-området, med en i Beverly Hills, en i LA, en annan i West Hollywood, ett mycket strategiskt placerat uttag på LAX flygplatsen och två butiker i Venice Beach (varav en öppnade just i juni). Dessutom har MedMen en butik i Santa Ana och en annan i San Diego.

Företaget har inte rapporterat försäljningsstatistik för sina försäljningsställen i andra stater. MedMen öppnade sin första märkesbutik i Las Vegas i juli och planerar att flytta en befintlig marihuana dispens från North Las Vegas till nära stadens huvudflygplats. Företaget driver även fyra medicinska cannabisdispensier i New York.

Fler butiker på vägen

Tillväxten på Kalifornien-marknaden är en viktig orsak till att amerikanska försäljningen av marijuana förväntas öka till 22 miljarder dollar år 2022. MedMen fokuserar främst på Kalifornien, ger mycket mening. Företaget planerar emellertid också att flytta in på andra marknader.

MedMen letar efter att öppna rekreationsmarknaderna för marijuana i Massachusetts. Arcview Market Research och BDS Analytics projektet att stats marijuana marknaden kommer att växa från 151 miljoner dollar i fjol till över 1, 2 miljarder dollar år 2022.

Företaget planerar också att expandera i Florida, vilket tillåter laglig användning av medicinsk marijuana men har inte legaliserat fritids marihuana. Även utan rekreationsförsäljning i marijuana förväntas Florida bli den tredje största cannabismarknaden i USA inom de närmaste fyra åren, med mer än 1, 7 miljarder dollar till marijuana.

MedMen har också blivit internationell. Företaget samarbetar med Cronos Group, en av de främsta marijuana odlarna i Kanada, för att utveckla märkesvaror för cannabisprodukter och lansera butiker i hela Kanada.

Dessutom integrerar MedMen vertikalt genom att bygga egna produktionsanläggningar. Företaget öppnade nyligen en odlings- och tillverkningsanläggning i Nevada. Det kopierar denna anläggnings layout för att bygga en ny anläggning i Kalifornien som förväntas vara klar för drift tidigt nästa år. MedMen planerar att replikera dessa anläggningar i New York och eventuellt i Florida.

En inte så tilltalande mätning

Det är verkligen en fjäder i kepsen för MedMen att slå framgångsrika återförsäljare som Apple och Tiffany i intäkter som genereras per kvadratmeter. Det är dock fortfarande tidigt. MedMens resultat var bara en fjärdedel.

Det finns också en inte så tilltalande mätning om MedMen som investerare borde veta om. Aktien handlar på nästan 120 gånger försäljningen. Beviljat återspeglar denna värderingsåtgärd inte MedMens starka intäktstillväxt som ännu inte officiellt rapporterats för kvartalet som slutade den 30 juni 2018. Även om vi inkluderade företagets preliminära intäktssiffran, skulle dock beståndet fortfarande vara löjligt dyrt.

Trots sin detaljhandelssucces i Kalifornien har MedMens aktieprestanda varit bristfällig hittills i år. Medan MedMen kan vara en stor vinnare när de amerikanska och kanadensiska marijuana marknaderna växer, är min uppfattning att kunder för lager kanske vill se någon annanstans för nu.