Vad Apples iPhone Production Cut betyder för Intel

Vad Apples iPhone Production Cut betyder för Intel

Anonim

Chip giant Intel

(NASDAQ: INTC)

har länge varit en leverantör av mikroprocessorer till Apple

(NASDAQ: AAPL)

till stöd för den senare Mac-familjen av persondatorer. Sedan, i 2016, tillkom Intel som en andra leverantör av cellulära modem i Apples då nyaste smartphones, iPhone 7-serien.

För Apples senaste trio av iPhones - XR, XS och XS Max - Intel blev den enda leverantören av cellulära modemchips, eftersom företagets senaste XMM 7560-modem lagde till stöd för viktiga cellulära standarder som saknades från dess tidigare generation modem.

Som ett resultat rapporterade Intel att dess mobilmodemverksamhet såg intäkterna på 131% året innan året förra kvartalet.

Nu, med rapporter som cirkulerar produktionsnedskärningar till Apples senaste iPhones, kan det vara värt att ta en titt på hur sådana nedskärningar kan påverka Intels modemföretag.

iPhone XR ner, iPhone 8 och iPhone 8 Plus upp

Enligt en rapport från Nikkei Asian Review ett tag tillbaka, berättade Apple tydligen sina kontraktsproducenter att "stoppa planer för ytterligare produktionslinjer dedikerade till [iPhone XR] som slog hyllor i slutet av oktober" och ökade också produktionen av både iPhone 8 och 8 Plus.

Ur ett stort bildperspektiv bör skärning av iPhone XR-produktion och ökad produktion av iPhone 8 och iPhone 8 Plus ha två effekter på Intels modemföretag.

Det första är att ett sådant skifte skulle sakta ner Intels modemandelar mot Qualcomm

(NASDAQ: QCOM)

i iPhone. Medan Intel är den exklusiva modemleverantören för iPhone XR, delar den iPhone 8 och 8 Plus-modembeställningarna med Qualcomm. Faktum är att på Qualcomms senaste inlösensamtal avslöjade ekonomidirektören George Davis att företaget hade "ungefär 50% modemandel" i Apples tidigare generationens iPhones.

Så i den utsträckning att Apple levererar fler iPhone 8 och 8 Plus smartphones på bekostnad av iPhone XR, ökar Intels andel av Qualcomm i iPhone generellt.

Den andra effekten att tänka på är att iPhone 8 och 8 Plus använder Intels äldre XMM 7480 LTE-modem i stället för den nyare, bättre XMM 7560 som finns i iPhone XR. Det är vanligt i chipindustrin att priserna på äldre komponenter kommer att komma över tiden, så en förändring av iPhone-försäljningen från XR till till och med Intel-baserade iPhone 8 och 8 Plus-enheter borde ha en negativ inverkan på Intels moderna genomsnittliga försäljningspriser och, i slutändan, intäkter och lönsamhet.

Inte en stor sak, dock

Men även om Apple skaler tillbaka produktionen av sina senaste iPhones och kan leverera mer av sina äldre generationsmodeller än vad den ursprungligen trodde, är Intels modemaffärer fortfarande inställda på god tillväxt i år, med tanke på att den har 100% andel i alla av de senaste modellerna och en bra andel i Apples äldre iPhones.

De rapporterade produktionsnedskärningarna till Apples senaste modeller och en tydlig produktionsökning av de äldre modellerna bör leda till en minskad tillväxt i Intels modemaffär, men tillväxten är fortfarande ganska hög.

Utöver detta rapporterade Fast Company för en tid sedan att Intel kommer att vara den enda leverantören av 5G-modem i Apples 2020 iPhone-serie. Om vi ​​gör det säkra antagandet om att Intel även kommer att vara den enda leverantören av LTE Advanced-modem i 2019 iPhone-serien, kommer Intels modemandel inom Apples iPhone-serie att fortsätta att öka högre under de närmaste åren, vilket bidrar till att öka Intels modemintäkter även om iPhone-enhetens tillväxt stannar eller sjunker något.