Vad investerare behöver veta om Intels diskreta grafiska insatser

Vad investerare behöver veta om Intels diskreta grafiska insatser

Anonim

Datorchip jätte Intel

(NASDAQ: INTC)

har varit i branschen att bygga grafikbehandlingsenheter (GPU) under lång tid. Dessa ansträngningar har emellertid varit inriktade på GPUer som integrerades som en del av andra chips istället för som mer kraftfulla fristående produkter.

Under de senaste åren har marknaden för fristående eller diskreta GPUer dock sett en otrolig tillväxt. Så här är grafikgigant NVIDIAs

(NASDAQ: NVDA)

Diskreta GPU-intäkter har utvecklats under de senaste åren:

NVIDIAs GPU-tillväxt har drivits av en snabb tillväxt i försäljningen av diskreta GPU till spelare samt en exakt explosiv tillväxt i försäljningen av GPU till datacentermarknaden. Även NVIDIAs professionella visualiseringsverksamhet, som sjönk under bolagets räkenskapsår 2016, växte både under räkenskapsåret 2017 och under räkenskapsåret 2018.

Intel meddelade i november förra året att det kommer att ta en annan spricka på den diskreta GPU-marknaden (den senaste tiden som Intel sålde en fristående grafikprocessor var 1998). Låt oss ta en titt på vad Intel har beskrivit om dessa ansträngningar hittills.

1. Målmarknader

Intel: s verkställande direktör Navin Shenoy berättade för analytiker Ryan Shrout att "företagets strategi [med avseende på diskret grafik] kommer att innehålla lösningar för datacentersegment (tänk AI, maskininlärning) tillsammans med kunden (tänk spel och professionell utveckling)."

För att få en känsla av de relativa storlekarna av dessa möjligheter idag samt deras tillväxttakt är det bra att titta på de intäkter och tillväxtnivåer som NVIDIA rapporterade under sitt senaste räkenskapsår för spel-GPU, datacenter-GPU och professionella visualiserings-GPU: er.

Under räkenskapsåret 2018 kom NVIDIAs spel GPU-intäkter i norr om 4, 5 miljarder dollar och ökade med 21% jämfört med föregående år. Enligt bolaget har den haft en femårig sammansatt årlig omsättningstillväxt på 29% i sitt spel-GPU-företag, med en genomsnittlig försäljningspris som växer med 11% sammansatt årsränta och enhetssändningar med en 15% sammansatt årlig tillväxttakt över den gången .

NVIDIAs professionella visualiseringsintäkter uppgick till 934 miljoner dollar under räkenskapsåret 2018, en ökning med 12% året innan, och datacenterets intäkter ökade till över 1, 93 miljarder kronor, en ökning med 133% jämfört med året innan.

Så, baserat på hur NVIDIAs GPU-försäljning per undersegment går, finns här en tabell som visar hur man tänker på varje del av den diskreta grafiska marknaden:

delsegmentStorlekTillväxthastighet
GamingStörstaNäst snabbaste
DatacenterNäst störstaSnabbast
Professionell visualiseringminstaLångsammast

2. Vem har ansvaret?

Tillsammans med sitt ursprungliga diskreta grafikmeddelande, sa Intel att det hade anställt Raja Koduri att driva företagets Core and Visual Computing-grupp. Meddelandet sa också att Koduri skulle "utöka Intels ledande position i integrerad grafik för PC-marknaden med avancerade diskreta grafiklösningar för ett brett spektrum av datasegment."

Innan han tog spelningen på Intel var Koduri chef för Radeon Technologies Group (RTG) hos Advanced Micro Devices

(NASDAQ: AMD)

, NVIDIAs främsta rival på den fristående grafikprocessorns marknad. Innan hans stint på AMD säger Koduri, Intel, "fungerat som chef för grafikarkitektur hos Apple Inc.

(NASDAQ: AAPL)

, där han hjälpte till att skapa ett ledarskaps grafikundersystem för Mac-produktfamiljen och ledde övergången till Retina-datorskärmar. "

I en 15 maj frågeställning med en analytiker sa Intel chefsingenjör Murthy Renduchintala att Koduri "är riktigt inriktad på att driva produktarkitektur, produktkonstruktion och driva definitionen av våra produktkartor i våra affärsenheter."

3. När är det på grund?

Tillbaka i juni avslöjade Intel via tweet att dess första diskreta GPU skulle komma fram till 2020:

Intels första diskreta GPU kommer 2020: https://t.co/s9EPeFifBp pic.twitter.com/n5zmUY2Mc2

- Intel News (@intelnews) 12 juni 2018

Så, från ett intäkts- och bruttomarginalperspektiv, kommer investerare att behöva vänta ett tag innan dessa ansträngningar kan börja få konsekvenser.