Vad att titta på när ConocoPhillips rapporterar Q4 resultat

Vad att titta på när ConocoPhillips rapporterar Q4 resultat

Anonim

ConocoPhillips

(NYSE: COP)

utmärkta av alla konton förra året. Dess ansträngningar att sänka kostnaderna och omforma sin portfölj under tidigare år förbättrade lönsamheten i en sådan utsträckning att företaget gjorde mer pengar i fjolårets tredje kvartal än vad det gjorde under samma period 2014, trots att oljepriset var 25% lägre och oljan och gasproduktionen var 20% under årets nivå. Att förmågan att leverera ett sådant starkt resultat var en av många saker som investerarna var tvungna att heja om förra året.

Förhoppningen är att företaget kan behålla sin dynamik och investerar entusiasm när den rapporterar fjärde kvartalet senare i veckan. Här är några saker som investerare ska hålla ett öga på i rapporten.

Kontrollera om produktionen var på mål

En av anledningarna till att ConocoPhillips levererade så starka resultat förra året var att dess produktion hade skett något före prognosen. På grund av det och en mindre utgiftsökning ökade bolaget sin produktionsprognos för hela året från ett initialt intervall på 1.195 miljoner till 1.235 miljoner fat oljeekvivalenter per dag (BOE / D) fram till nuvarande prognos på 1, 225 miljoner till 1, 255 miljoner BOE / D. För att uppnå den prognosen måste företaget producera mellan 1.275 miljoner och 1.315 miljoner BOE / D under fjärde kvartalet, en ökning från de 1.224 miljoner BOE / D som producerades under tredje kvartalet.

Med tanke på hur viktigt produktionen är för ett oljebolag bör investerare se om ConocoPhillips produktion ligger inom detta målområde. Om så inte är fallet bör de se vad som orsakade missen. Förra kvartalet påverkade ett oplanerat avbrott hos en gasfabrik från tredje land i USA produktionen från östra Irländska sjön, vilket ledde till att företagets produktion kom precis under ledningsområdet. En sak att vara närmast uppmärksam på under fjärde kvartalet är dess stora tre skifferlekar i USA (Eagle Ford, Bakken och Permian Basin) där företaget förväntar sig stark tillväxt för att öka sin totala produktion högre i kvartalet.

Se om resultatet slår förväntningar igen

Tredje kvartalet var ConocoPhillips mest lönsamma år på grund av högre oljepriser. Sammantaget uppnådde oljegiganten en justerad 1, 36 dollar per aktie, vilket kom i en imponerande $ 0, 18 per aktie före förväntningar, vilket markerade det tredje raka kvartalet som ConocoPhillips översteg analytikernas förväntningar.

Men med oljepriserna som sjunker 40% under fjärde kvartalet, väntar analytiker inte en annan vinstgusher från ConocoPhillips. Istället är konsensusen att företaget kommer att tjäna cirka $ 0, 98 per aktie. Med tanke på företagets senaste uppgångar borde investerarna se om de lyckades överträffa förväntningarna trots det djupa dyket i oljepriset. En faktor som kan driva starkare vinster är om produktionen kom in i den höga delen av företagets riktlinjer, vilket är en annan anledning till att investerare ska hålla ett öga på det numret.

Leta efter några ändringar i 2019-planen

ConocoPhillips var ett av de första oljebolagen att avslöja sina utgiftsplaner för 2019. Företaget satte en försiktig ton genom att hålla sin kapitalbudget platt med 2018-nivå och noterade att den kunde finansiera den utgiftsnivån på de kassaflöden som produceras på 40 dollar. Under tiden skulle bolaget med 50 dollar kunna generera tillräckligt med pengar för att betala utdelning samt fortsätta återköp av aktier, vilket det också skulle kunna finansiera med kontanter till hands.

Råpriserna fortsatte att falla under de veckor som följde budgetmeddelandet i början av december, trots att de har stigit lite tillbaka 2019. Med tanke på volatiliteten bör investerarna se om företaget gör några ändringar i planen. Ett område att titta på är dess delaktighetsnivå i bristande brunnar, med tanke på möjligheten att några av sina partners kanske inte går vidare med så många brunnar som företaget ursprungligen förväntade sig med tanke på den branta nedgången i oljepriserna under de senaste månaderna.

Förutse en solid finish trots volatiliteten

Medan ConocoPhillips sannolikt inte kommer att rapportera en annan vinstgivare under fjärde kvartalet med tanke på slutet av året i råa priser, skulle oljegiganten fortfarande avsluta året på en solid anteckning. Så länge det inte gick in i några produktionsproblem och höll ett lock på kostnader, så borde det lägga upp en annan solid vinst. Det skulle gå långt för att hjälpa företaget att behålla sin fart i 2019.