Vilket Pot Stock - Aurora, Canopy, Tilray eller Cronos - kommer att vara lönsamt senast?

Vilket Pot Stock - Aurora, Canopy, Tilray eller Cronos - kommer att vara lönsamt senast?

Anonim

När det gäller tillväxt förväntas ingen industrin att ha hög på den gröna, åtminstone ur inkomstperspektiv, mer än laglig cannabis. I år förväntas globala weedförsäljningar växa från uppskattningsvis 12, 2 miljarder dollar till 16, 9 miljarder dollar (det är 38% för dem som håller poäng i hemmet), enligt Arcview Market Research och BDS Analytics. Huvuddelen av denna tillväxt kommer från Kanadas ständiga ramp-up av rekreationsgrytaförsäljning, liksom i Kalifornien som utövar några tidiga kinks i sin vuxenmarknad och försörjningskedja.

Ändå, trots alla pengar som redan strömmar in i marihuana-industrin, förlorar fler potatislagor pengar än att göra det. Detta gäller särskilt de fyra mest populära marihuana-bestånden - Aurora Cannabis

(NYSE: ACB)

, Canopy Growth

(NYSE: CGC)

, Tilray

(NASDAQ: TLRY)

, och Cronos Group

(NASDAQ: CRON)

- som har förlorat en svindlande summa pengar, i kombination, på operativ basis.

Så småningom kommer dessa varumärkesnamn marijuana aktier att bli lönsamma, men inte alla samtidigt. Låt oss ta en titt på vilken av dessa fyra som sannolikt kommer att laga sina kamrater i vinstavdelningen.

Lönsamhet kan vara runt hörnet för Kanadas största producent

Aurora Cannabis, Kanadas prognostiserade största producent med 700 000 kilo i topp årlig produktion vid drift med full kapacitet, är troligen den första av dessa populära potstockar som blir lönsamma på en operativ basis (dvs. utan hjälp av engångsavgifter eller mervärdesjusteringar).

I bolagets pressmeddelande för andra kvartalets verksamhetsresultat noterades att positiv återkommande EBITDA (resultat före ränta, skatter, avskrivningar och avskrivningar) inleddes under det fjärde kvartalet, vilket är mellan 1 april och 30 juni. Även om positiv EBITDA betyder inte nödvändigtvis en bunden justerad vinst, det ställer Aurora Cannabis på den antagna banan till återkommande lönsamhet.

Det som återstår att se är hur mycket vinst investerare kan förvänta sig. Det pris som betalades för att växa till den största producenten var att många aktier utgjordes för att underlätta förvärv. Efter att ha utfärdat mer än 1 miljard aktier i aktier sedan den 30 juni 2014 har Aurora Cannabis gjort det mycket svårt att skapa en meningsfull vinst per aktie. Således, även om Aurora kan vara den första av dessa fyra för att komma in i svarta, kommer dess framtida pris-till-vinstförhållande sannolikt fortfarande att vara skrämmande under en tid framöver.

Kolla in de senaste prenumerationsavskrivningarna för Tilray och andra företag vi täcker.

Nominell vinst väntar sannolikt på detta marijuana lager också

Det finns en bra chans att Cronos Group inte kommer att vara sist över vinstmålet. Cronos har fördelen av att endast ha två stora produktionsanläggningar - det gemensamma företaget Cronos GrowCo och Peace Naturals - som ska bidra till att hålla kostnaderna nere och låta företaget fokusera på marginal expansion genom försäljning av alternativa cannabisprodukter. Eller, lägg i ett annat sammanhang, det är mycket mindre och mindre komplext än Aurora, Canopy och Tilray, vilket innebär att driftskostnaderna inte kommer att bli nästan lika höga, vilket ger möjlighet att göra en återkommande vinst.

Å andra sidan är Cronos Groups 120 000 kilo högsta årsproduktion långt ifrån imponerande. Faktum är att det bara kan slås in som den åttonde största producenten i Kanada, vilket är i nivå med odlare som har en marknadsandel på kvart (eller mindre) storleken på Cronos Group. Detta skapar ett scenario som liknar Aurora där lönsamhet förväntas, men per aktie kan det vara ganska lågt, vilket leder till ett mycket högt framåtriktat P / E-förhållande.

Förmodligen är det enda som buktar Cronos aktie nu den $ 1, 8 miljarder kapitalinvestering som den mottog från Altria . Med Cronos nu kontantrika tror investerare att aktiebolaget har ett högt golv, eller att Altria så småningom köper resterande aktier i Cronos som inte redan äger. Hålet i denna avhandling är dock att den har utsikt över Cronos "subpar-produktion och svaga internationella expansionsinsatser. Även slå Canopy och Tilray till lönsamhet, det är inte ett lager jag föreslår att köpa.

Med ett hår undviker Tilray att ta upp caboosen

Även om det kan ta fram till senare hälften av 2020, är ​​min misstanke att Tilray kommer att bli den tredje av denna grupp för att driva in löpande lönsamhet.

Efter Tilrays fjärde kvartals resultat och konferenssamtal med analytiker är det uppenbart att Tilray är ett slags kasta i handduken på Kanada. Den har nära 850 000 kvadratmeter kapacitet i Kanada, liksom många medicinska marijuana patienter, men VD Brendan Kennedy ser mer robusta möjligheter på utomeuropeiska marknader. Denna strategiskift har positiva och negativa konsekvenser.

Å ena sidan innebär övergången till utomeuropeiska marknader att fokusera på medicinska potatispatienter, som brukar bruka cannabis oftare och är mer villiga att öppna sina plånböcker än rekreationsbrukare. Dessutom är de mer benägna att använda alternativa produkter, till exempel oljor. Alternativa cannabisprodukter har mycket högre marginaler och är mycket mindre benägna att prissätta press än torkad cannabisblomma. Så på lång sikt är det här ett bra drag för Tilray att begränsa sin omedelbara konkurrens och fokusera på konsumenter med högre marginal.

Men förändring av strategin så tidigt i legaliseringsprocessen innebär också högre kostnader för att etablera sin internationella infrastruktur och bygga upp sina varumärken. Denna långsammare än förväntad ramp-up är sannolikt att hålla Tilray i rött fram till 2019 och fram till 2020.

Den tvivelaktiga förloraren ... Canopy Growth

Bland de mest populära potstocken ser Canopy Growth vara sist att göra en återkommande vinst. Risken är att aktieägare inte kommer att se denna cannabisjätten som genererar rörelseresultat fram till någon gång år 2021.

Gör inget misstag om det, Canopy har ett antal faktorer som fungerar till sin fördel. Det är sannolikt att vara den näst största producenten på mer än 500 000 kilo i topp, det har det mest kända cannabismärket i landet (Tweed) och det har ett berg av pengar tack vare en investering på 4 miljarder dollar från Constellation Varumärken .

Men den sista fördelen - en båtladdning av kontanter - är också företagets kärnkraft. Med krukindustrin växer snabbt, vill Canopy Growth använda denna kapital så snabbt och effektivt som möjligt för att samla kanadens marknadsandel, få sin fot i dörren i USA via hampmarknaden och vidareutveckla sig till utomeuropeiska marknader. Men det kommer att kosta företaget ett ganska öre och hålla det från att uppnå lönsamhet i minst några år.