Varför 2017 var ett år att komma ihåg för Illumina, Inc.

Varför 2017 var ett år att komma ihåg för Illumina, Inc.

Anonim

Glada dagar är här igen för Illumina, Inc.

(NASDAQ: ILMN)

.

Aktieägarna var vana vid stora vinster för aktierna tidigare år, men de blev mycket besvikna av genföljande ledare 2015 och 2016. Men 2017 visar sig vara fantastiskt för Illumina, med sin beståndsuppgång över 70% hittills det här året.

Det var knappast några besvikelser under det senaste året - och massor av positiva resultat. Därför var 2017 ett år att komma ihåg för Illumina.

Den stora historien

Den största historien överlägset för Illumina år 2017 var lanseringen av NovaSeq. Den 9 januari introducerade företaget officiellt det nya sekvenseringssystemet. Illuminas vd Francis de Souza kallade lanseringen av NovaSeq "en av de viktigaste inflexionspunkterna för innovation i Illuminas historia." Det uttalandet var inte en överdrift.

I slutet av första kvartalet 2017 hade Illumina redan över 135 order för NovaSeq. Under andra kvartalet var efterfrågan på NovaSeq så stor att företaget blåste förbi sin intäkts- och resultatledning. Illumina ökade till och med intäktsriktningen för helåret 2017 till stor del på bättre än förväntat resultat för NovaSeq.

Momentum tog upp ännu mer under tredje kvartalet. Illumina såg återigen en imponerande försäljning för det nya systemet. Företaget har också återigen ökat sin helhetsintäkters vägledning till följd av den starka efterfrågan på NovaSeq. I slutet av september hade nästan 200 NovaSeq-system levererats till kunder med mer på väg.

Kanske var den bästa nyheten av alla vem de här kunderna var. Illumina förväntade sig att befintliga användare av sitt HiSeq-system skulle konvertera till NovaSeq. Och det är precis vad som hände. Företaget fann emellertid också att cirka en tredjedel av orderna för NovaSeq kom från organisationer som inte tidigare varit Illumina-kunder eller var användare av bolagets låga genomströmningsbänksystem.

Illumina planerade ursprungligen att starta två versioner av NovaSeq - 5000-serien och 6000-serien. Den version som lanserades tidigare i år var NovaSeq 6000, med initiala planer att starta 6000 i början av 2018. Den lanseringen kommer dock inte att hända. Illumina upptäckte att kunder gillade 6000-serien så mycket att det mötte alla sina behov.

Andra viktiga utvecklingar

NovaSeq var kritisk för Illuminas framgång 2017, men det fanns andra viktiga utvecklingar. En av dessa var relaterade till GRAIL, det separata företaget som bildades av Illumina för att utveckla DNA-test som kan upptäcka flera typer av cancer vid tidiga stadier. Under första kvartalet i år fullbordade GRAIL en andra finansieringsrunda som ökade över 900 miljoner dollar.

Hur påverkade finansieringen Illumina? GRAIL hade varit ett drag på företagets bottenlinje. Illumina hade också använt några av sina pengar för att finansiera verksamheten för GRAIL. Båda frågorna blev betydligt mindre betydande för Illumina med finansieringsrundan. Illumina äger nu mindre än 20% av GRAIL.

I augusti lanserade Illumina och riskkapitalföretaget Telegraph Hill Partners ett nytt bolag - Verogen. Målet för Verogen är att driva adoption för nästa generations sekvensering på den globala rättsmedicinska marknaden, bland annat för brottmål och andra mänskliga och icke-mänskliga rättsmedicinska tillämpningar. Om Verogen lyckas, kommer Illumina att dra nytta av ökad efterfrågan på sitt MiSeq FGx forensiska genomicsystem.

Illumina lanserade också andra nya produkter utöver NovaSeq. I april lanserade företaget VeriSeq-lösningen för icke-invasiv prenatal testning (NIPT) i Europa. NGS-systemet (Next Generation sequencing) gör det möjligt för laboratorier att screena för foster kromosomala abnormiteter inklusive Downs syndrom, Edwards syndrom och Patau syndrom på en dag. I juni rullade Illumina ut sin kompanion diagnostiska test kit för att använda NGS för utvärdering av kolorektal cancer.

Blickar framåt

Det finns flera skäl att förvänta sig att 2018 kommer att bli ett annat mycket bra år för Illumina. Tidiga order för NovaSeq kom främst från kommersiella kunder, men det kan också vara en stark efterfrågan från akademiska kunder som är långsammare att beställa på grund av att de måste hoppa genom fler hoops för att få godkännande för utgifter för nya system. De flesta av Illuminas nuvarande HiSeq-kunder har ännu inte bytt till NovaSeq. Illumina förväntar sig fortfarande många av dessa kunder att konvertera till det nya systemet de närmaste åren.

Förmodligen är den största potentialen för NovaSeq i att uppfylla målet som de Souza uppgav när systemet lanserades. Han sa i januari att NovaSeq-arkitekturen kunde leda till ett 100-tal genom. En sådan låg kostnad för att kartlägga ett genom skulle sannolikt expandera marknaden dramatiskt för gensekvensering. Om Illumina verkligen gör ett $ 100-genom kan det hända att glada dagar hänger länge för företaget och dess aktieägare.