Varför den största hotet mot kanadensiska marihuanaaktier kan vara ... Marijuana

Varför den största hotet mot kanadensiska marihuanaaktier kan vara ... Marijuana

Anonim

Kanadas marijuanaindustri tar sig av Field of Dreams approach. I 1989-filmen, Iowa-jordbrukaren som spelas av Kevin Costner, hörs en viskning som säger: "Om du bygger det kommer han att komma." "Det" hänvisade till ett baseballfält mitt i ett cornfield. "Han" hänvisade till den avlidne basebolllegenden Shoeless Joe Jackson, som sparkades ut av stora ligabaseball på grund av hans påstådda deltagande i ett system med spelare för att kasta 1919 World Series-spelen. Detta var känt som Black Sox-skandalen.

Stora kanadensiska marihuana odlare som Canopy Growth

(NYSE: CGC)

, Aurora Cannabis

(NYSE: ACB)

, och Aphria

(NASDAQOTH: APHQF)

bygger inte ett baseballfält i hopp om att kända döda spelare kommer att dyka upp. Men de sätter upp produktionskapaciteten i hopp om att det kommer att bli en stor efterfrågan på rekreationsmarihuana i Kanada.

Det finns dock en betydande risk för dessa företag, men det kan komma i vägen för en lycklig avslutning i Hollywood. Här är varför det största hotet mot kanadensiska marihuanaaktier kan vara ... marijuana.

Svart marknadens skugga

Ett viktigt hot mot Canadas marijuanaodlare kunde komma från den svarta marknaden. För att förstå hur allvarligt detta hot kan vara, titta bara på Kaliforniens erfarenhet. Rekreationsanvändning av marijuana började tillåtas lagligt i Kalifornien som är effektiv den 1 januari 2018. Rekreationsväxtsalget hittills har dock varit mindre än väntat.

Det är inte en trivial fråga. Kalifornien projicerade att intäkter från skatter på laglig marijuana skulle uppgå till 185 miljoner dollar under första halvåret 2018. Under de tre första månaderna i år har staten emellertid samlat in skatter på totalt 33, 6 miljoner dollar.

Den skyldige? Tillgänglighet av ogräs på den svarta marknaden. Företag som erhållit tillstånd från staten att sälja rekreationsmarihuana pekar på den breda tillgängligheten av olaglig marijuana i Kalifornien. Weed kan köpas på den svarta marknaden till lägre priser eftersom säljarna av de olagliga produkterna inte betalar några skatter.

Kan det här vara ett problem i Kanada? Kanske. Landet har redan en betydande svart marknad för marijuana. År 2017 var 4, 6 miljarder kanadensiska dollar som spenderades på marijuana i Kanada för icke-medicinska ändamål, enligt statistik Kanada. Eftersom endast medicinsk marijuana för närvarande är lagligt i landet är det rättvist att säga att de flesta marihuanaförsäljningar förra året gjordes på den svarta marknaden.

Legalisering av rekreationsmarihuana i Kanada kommer inte att göra den svarta marknaden försvunnen. Canopy Growth, Aurora och Aphria kommer sannolikt att uppleva åtminstone någon nivå av konkurrens från illegala säljare av marijuana. Och dessa konkurrenter kommer troligen att kunna erbjuda kunderna mer attraktiva priser - precis som vad som hände i Kalifornien.

Potentiell glutreaktion

Det är inte bara olaglig marijuana som kan hota kanadensiska marihuana bestånd, dock. Det finns en verklig möjlighet att landet skulle kunna leda sig till en stor försörjningsgluta, även utan marijuana som levereras från den svarta marknaden.

Titta bara på de tre största marijuana odlarna. Canopy Growth, Aurora Cannabis och Aphria kombineras på kurs för att kunna växa i ballpark på 1, 3 miljoner kilo årligen. Den siffran kommer att bli ännu högre med Aurors förvärv av MedReleaf

(NASDAQOTH: MEDFF)

, den största marijuana fusionen hittills.

Problemet är att efterfrågan på marijuana i Kanada förväntas ligga mellan 600 000 och 900 000 kilo per år. Även med den högre delen av detta sortiment är det uppenbart att utbudet från de "stora tre" marijuana odlarna kommer att överträffa efterfrågan.

Du behöver inte vara ekonomisk expert för att veta vad som händer när utbudet är större än efterfrågan: Priserna faller. Och när priserna faller faller intäkter också för marijuana odlare. Och med billigare marijuana som finns på den svarta marknaden skulle de potentiella följderna av ett försörjningsglut slår marijuana-aktier ännu hårdare.

Hålla saker i perspektiv

Är det största hotet mot kanadensiska marihuana bestånd verkligen marijuana? Jag tror det - både från den svarta marknaden och från en eventuell obalans mellan utbud och efterfrågan. Det är dock viktigt att hålla saker i perspektiv.

Kanada planerar att införa en punktskatt på fritids marihuana på minst 10% av produktpriset. Försäljningsskatter mellan 5% och 15% kommer också att tackas av provinserna. Det innebär att skatter kan ge upp till 25% till inköpspriset för konsumenterna.

Till skillnad från Kalifornien tillämpar Kalifornien för närvarande en 15% punktskatt på rekreationssvampförsäljning. Försäljningsskatten kan vara så hög som 9, 2% i vissa län i staten. Dessutom har många städer sina egna försäljningsskatter. Sammantaget kan skatter lägga till så mycket som 45% till kostnaden för marijuana i Kalifornien - högre än vad som kommer att ses i Kanada.

Också, Kalifornien är inte den enda fallstudien som ska användas när man tänker på hur fritidsmarknaden för marijuana i Kanada skulle kunna gå. Rekreationsväxter har legitimt lagts i Colorado sedan 2014. Även om Colorado har en svart marknad har försäljningen av marijuana stadigt ökat under de senaste åren och ökade 1, 5 miljarder dollar år 2017. Om Canadas marknad utförs på samma sätt som Colorado är hotet till stora marijuana odlare som Canopy, Aurora och Aphria bör inte vara för.

Men hur är det med den överflödande utbudsgluten i Kanada? Jag tror att det är mer sannolikt att vara en brist på försörjningen först efter landet legaliserar rekreationsmarihuana. Även om många företag, inklusive de som nämnts, kasta runt kapacitetsnummer, är de flesta av dessa siffror projicerade kapacitet i minst ett år från och med nu.

Viktigare är dock att Canopy Growth, Aurora, Aphria och andra inte bara är inriktade på den kanadensiska marknaden. Den globala efterfrågan på medicinsk marijuana ökar, särskilt med en stor och snabbväxande marknad i Tyskland. Den totala efterfrågan på marijuana i alla länder där det nu är lagligt kan i hög grad överskrida nuvarande utbudsprognoser för de ledande kanadensiska marihuana odlarna.

Min åsikt är att historien för de större kanadensiska marihuana odlarna kommer att spela ganska mycket som Field of Dreams. De bygger kapacitet ... och kunderna kommer.

Populära Inlägg

Rekommenderas