Varför Charter Communications kom upp 16% efter intäkter

Varför Charter Communications kom upp 16% efter intäkter

Anonim

Vid första anblicken Charter Communications

(NASDAQ: CHTR)

verkar som om det skulle vara ett tråkigt lager. Som det näst största kabelföretaget i landet säljer Charter grundläggande internet-, video- och telefontjänster till miljontals amerikaner. Till skillnad från rivaliserande Comcast

(NASDAQ: CMCSA)

Företaget äger inte många ägda innehållstillgångar eller nöjesparker.

Men efter stadgan rapporterade resultatet för Q4 2018 är aktierna cirka 16% - en ojämn rörelse för ett tyst kabelföretag. Vad ligger bakom den senaste tidens uppgång, och kan Charter fortsätta lägga stora vinster?

Charterens mördare Bs: bredband och företag

En del av anledningen till att stadgan har fått så mycket efter intäkter är att den sålt så mycket under 2018. Förra året föll aktien cirka 15%.

Företaget plågades av rädslor över snittskärning, eftersom många amerikanska kunder i allt högre grad undviker det dyra kabelpaketet för överströms strömmande alternativ. Under 2018 avyttrade Charter cirka 300 000 bostadsvideoabonnenter, eller 1, 8% av sin kundbas, och äldre röstprodukter för fast telefoni minskade med ännu högre 2, 8%.

Charteret ökade dock fortfarande sina totala bostads-PSU (primära serviceenheter) med 1, 1% 2018 på grund av en stark tillväxt på 4, 9%. Samtidigt ökade charterets små och medelstora affärssegment PSUs med en stark 11, 8% och företagskunder växte ännu starkare 13%. De totala kundrelationerna ökade med 3, 5% över hela stadgans fotavtryck.

Det, i kombination med blygsamma bostadsvideohöjningar, möjliggjorde fjärde kvartalets intäkter att växa 5, 9% till 11, 23 miljarder dollar och slog analytikernas förväntningar med cirka 100 miljoner dollar.

Tydligen var det bättre än väntat kundrelationer och intäktsutveckling tillräckligt för att lugna investerarnas rädsla över snittskärning.

Kolla in det senaste charterinkomsttalet.

Mobil kan vara en framtida katalysator

Samtidigt som charterens fasta rösttjänst kan minska, presenterar den nya Spectrum Mobile-tjänsten förra sommaren (som hyr kapacitet från Verizon

(NYSE: VZ)

nätverk), bör hjälpa till att motverka den nedgången. Mobila intäkter kom in på endast 89 miljoner dollar förra kvartalet, och segmentet lägger fortfarande in förluster. Ändå är produkten bara några månader gammal och börjar bara raka upp. Under fjärde kvartalet lade Charter ytterligare 113 000 mobila kunder, med en ökande andel nya kabelkunder som valde det bundna mobila erbjudandet.

Charter kan bara skrapa ytan på mobilmöjligheten. Företaget började bara tillåta kunder att byta befintliga enheter över till Spectrums tjänst i butikerna i december. Och på konferenssamtalet med analytiker sade ledningen att Charteret snart skulle tillåta kunder att självbetjäna, eller byta tjänsteleverantörer utan att ens behöva besöka en fysisk butik.

Ledningen hade tidigare styrt till ett mobilt kundantal på omkring 2 miljoner. De är för närvarande långt ifrån den siffran, men för kontext Charter hade 23, 6 miljoner internetförbindelser och över 50 miljoner "passeringar" (potentiella kunder kopplade till stadens fotavtryck) i slutet av 2018. Så mobila möjligheter verkar uppnåeliga med tiden, och ledningen sa att det fullt ut förväntar sig att mobilen är lönsam på egen hand en dag, även utan "buntning" för kabel och internet.

Capex kommer ner ... waaaaaay ner

Slutligen var det element som kanske mest ansvarigt för Charterets lagerstyrka ledningens kommentarer kring investeringar för det kommande året. Sedan Charter köpte både Time Warner Cable och Bright House Networks år 2016, har det spenderats kraftigt i att kombinera alla tre företagens olika system och uppgradera det kombinerade kabelfotavtrycket till DOCSIS 3, 1-standarden, vilket väsentligt ökar internethastigheten och videokapaciteten. Dessa integrationsprojekt tog alla pengar och mycket av det under både 2017 och 2018. Men ledningen sa att integrationsfasen i stor utsträckning var avslutad förra kvartalet.

För 2019 ledde ledningen till en enorm capexminskning, från 9, 1 miljarder dollar förra året till bara 7 miljarder dollar, och skickade en extra 2 miljarder dollar i princip till stadens bottenlinje. När man frågade om möjligheten att capex kommer ner ytterligare 2020 och därefter, bekräftade inte VD Tom Rutledge, men han uttryckte förtroende för att kapitalintensiteten - eller capex i procent av intäkterna - skulle fortsätta minska, även om totalt antal minskar inte.

Med andra ord övergår charter från sin förvärvs- och integrationsfas - vilket tog ungefär tre år - och in i skördläge där investerare börjar se företagets "sanna" lönsamhet och kassaflödespotential.

Tydligen, investerare gillar vad de har sett med stadgan sänder. Med kostnaderna nere och företaget växer sin topplinje är det lätt att se varför.