Varför Fiat Chrysler Automobiles inte sannolikt säljer jeep till Kina

Varför Fiat Chrysler Automobiles inte sannolikt säljer jeep till Kina

Anonim

Kommer nästa ägare av det all-amerikanska Jeep-varumärket vara kinesiska?

Automotive News rapporterade på måndag morgon att VD för kinesiska automaker Great Wall Motor Company

(NASDAQOTH: GWLLY)

bekräftade att hennes företag är intresserad av att köpa Jeep-märket från Fiat Chrysler Automobiles

(NYSE: FCAU)

och förväntar sig att inleda förhandlingar snart.

FCA: s aktier ökade nästan 7% i kölvattnet av rapporten på måndagen, vilket tyder på att investerare tar idén på allvar. Här är vad vi vet om den potentiella affären, och varför den här affären kan bli mycket mer komplicerad än en enkel försäljning av jeep.

Vad vi vet om Great Wall intresse för Jeep

Som Automotive News först rapporterade den 14 augusti har det funnits tecken på att minst en kinesisk automaker har undersökt idén om ett förvärv av hela eller en del av FCA.

Den rapporten ledde uppenbarligen Wang Fengying, Great Walls VD, för att bekräfta sitt företags intresse att köpa Jeep-varumärket i ett mail till News. En storväggsspecialist klargjorde att, medan Great Wall indirekt uttryckt sitt intresse för att köpa Jeep till FCA, har det ännu inte gjort ett formellt erbjudande eller träffats med FCA: s styrelse.

FCA utfärdade ett uttalande på måndagsmorgon som sa mycket samma sak:

Som svar på marknads rykten om ett potentiellt intresse för Great Wall Motors i Jeep-märket bekräftade Fiat Chrysler Automobiles att det inte har kontaktats av Great Wall Motors i samband med Jeep-varumärket eller någon annan sak som rör dess verksamhet.

FCA är fullt engagerad i planen 2014-18, efter att ha uppnått alla sina mål hittills och med endast 6 fjärdedelar kvar till dess slutförande.

(FCA: s uttalande hänvisar till den nuvarande femårsplanen, som först presenterades för investerare i maj 2014. FCA planerar att presentera en ny femårsplan nästa vår.)

Så kommer FCA: s styrelse vara villig att komma överens om en försäljning av Jeep-märket till Great Wall? Jag tror inte det. Som jag sa ovan tror jag att en överenskommelse som händer här kommer att bli betydligt mer komplicerad.

Varför FCA är osannolikt att sälja Jeep av sig själv

Det är svårt att berätta exakt hur mycket pengar Jeep tar in för Fiat Chrysler. FCA rapporterar globala finansiella resultat för sitt Maserati lyxmärke, men det bryter inte ut finansiella resultat för sina andra varumärken. Och lönsamheten hos specifika fordonsmodeller är en nära bevakad hemlighet hos FCA och de flesta andra biltillverkare.

Men det sagt kan vi titta på FCA: s senaste kvartalsresultat och få en ganska bra uppfattning om hur viktigt Jeep är för företagets övergripande baslinje.

Till att börja med vet vi att FCA: s NAFTA-region (USA, Kanada och Mexiko) står för en oproportionerlig del av dess 1, 87 miljarder euro av "justerat rörelseresultat" (rörelseresultatet minus engångsposter) - cirka 70% förra kvartalet .

Och vi vet att Jeep är det mest sålda varumärket i FCA: s NAFTA-region och står för cirka 35% av de drygt 619 000 fordon som FCA säljer i regionen under andra kvartalet.

Medan vi inte känner till detaljerna är det troligt att Jeep stod för betydligt mer än 35% av FCA: s vinst i NAFTA-regionen förra kvartalet. Varumärket Jeep är nästan säkert mer lönsamt än FCA: s globala varumärke Fiat. Och några Jeep-modeller, som Grand Cherokee, är bland FCAs mest lönsamma produkter var som helst.

Lång historia kort: Utan Jeep skulle FCA vara mycket mindre lönsamt, både övergripande och (nästan säkert) vad gäller vinstmarginalen.

Vad FCAs styrelse kommer sannolikt att berätta för Great Wall

Om inte Great Wall gör ett mycket rikt erbjudande till Jeep-märket, misstänker jag att FCA kommer att svara genom att säga att Jeep inte säljs av sig själv. Great Wall kanske bara vill ha jeep, men FCA vill sälja hela företaget (med de sannolika undantagen från varumärkena Alfa Romeo och Maserati, vilket kan spolas bort när Ferrari var 2015.)

FCA lagar fortfarande många av sina globala rivaler i lönsamhet, och det har mer skuld än de flesta. Om den nya bilförsäljningen i USA börjar glida (och de kommer vid någon tidpunkt) kan FCA-utan-Jeep ha svårt att stanna i svart. Det skulle sannolikt falla under breakeven mycket tidigt i en recession, långt före rivaler som General Motors

(NYSE: GM)

eller Ford

(NYSE: F)

börja svänga till förluster.

Enkelt uttryckt tror jag inte att FCA har råd att sälja jeep, såvida inte inköpspriset är mycket rikt - eller om inte sälja Jeep gör det möjligt att sälja det mesta av resten av företaget till en annan köpare. Vi får se.