Varför första solens tillväxthistoria är inte vad du tror

Varför första solens tillväxthistoria är inte vad du tror

Anonim

First Solar

(NASDAQ: FSLR)

går genom ett par stora övergångar i sin affärsmodell som kommer att påverka verksamheten under de kommande åren. Övergången som har uppmärksammats är uppgraderingen från serie 4 till serie 6 solpaneler, vilket kostar mindre att producera och installera än den äldre modellen.

Men en annan stor övergång är att First Solar flyttar sig från att bygga och sedan sälja solsystem till att främst sälja solkomponenter. I synnerhet kommer First Solar att fokusera på att sälja solpaneler, vilket innebär att försäljningen per watt kan falla betydligt långsiktigt. Så här kan det påverka ekonomin.

Göra mindre med mer

År 2017 producerade First Solar 2.283, 9 MW solpaneler och genererade 2, 941 miljarder dollar i intäkter. Medan tidpunkten för produktion och intäktsgenkänning inte stämmer perfekt, är försäljningen av $ 1, 288 per watt en anständig mätare för vad företaget genererar för varje produktionsenhet.

Vägledning för 2018 är för 2, 9 till 3, 0 GW solpanelförsändelser och 2, 45 miljarder dollar till 2, 65 miljarder dollar i intäkter, eller 0, 864 dollar per watt. Det är en betydande minskning jämfört med 2017 och visar effekterna av förändringar i affärsmodellen som kommer att minska projektutvecklingen till endast cirka 1 GW av 5, 7 GW av produktionen. På lång sikt borde vi förvänta att intäkterna per watt minskar, eftersom färre fullt utvecklade projekt säljs.

Hur mycket kommer försäljningen att falla?

First Solar ökar produktionen till 5, 7 GW i slutet av 2020, men om försäljningen per watt minskar kan det inte innebära högre lönsamhet. Nedan finns ett diagram med intäkter vid olika intäkter per watt nivåer och potentiellt rörelseresultat med en 18% bruttomarginal (baserat på lednings kommentarer) och 400 miljoner USD av driftskostnader (låga slutet av 2018-vägledning).

MetriskLåg intäkterMedelinkomstHög inkomst
Intäkter per watt$ 0.50$ 0.65$ 0.80
Totala intäkter2, 85 miljarder dollar3, 71 miljarder dollar4, 56 miljarder dollar
Bruttovinst513 miljoner dollar667 miljoner dollar821 miljoner dollar
Rörelseresultat113 miljoner dollar267 miljoner dollar421 miljoner dollar

Du kan se att om intäkter per watt faller till $ 0, 50 kommer First Solar inte att ligga långt över breakeven. Det här är inte ur frågan eftersom solpaneler idag kostar $ 0, 30 till $ 0, 40 per watt, så den enda försäljningen på panelen kommer att bli ännu lägre än $ 0, 50 per watt. Det finns en viss uppåtgående jämförelse med solpanelpriser från begränsad projektutveckling, teknik, upphandling och byggkontrakt samt O & M, men det är osannolikt att First Solar någonsin kommer att se $ 1 per watt i försäljningen någonsin igen.

Jag noterar också att en bruttomarginal på 18% sannolikt är optimistisk på lång sikt. Ledningen har sagt att bruttomarginalerna förväntas bli över 20% för solpanelförsäljning nästa år, men eftersom amerikanska soltakstariffer avtar och konkurrerande teknik sänker kostnaderna ser vi att bruttomarginalerna krymper igen. Detta är en konsekvent trend i historien om solframställning.

Kommer First Solar att vara lika lönsamt som investerare tror?

Investerare som tror att First Solar kommer att vara en massiv tillväxtmotor under nästa halv decennium kan förvånas över att strategiska förändringar som företaget gör kan innebära att intäkterna kommer att minska även när produktionen ökar.

Ovanstående siffror är bara prognoser, men de visar hur First Solar marknads cap på 6, 8 miljarder dollar kan göra stocken dyrt när serie 6-produktion når full ånga. Även om man anser att de 2, 1 miljarder dollar till 2, 3 miljarder dollar i nettokontanter förväntas i slutet av 2018, tror jag i bästa fall att aktier kommer att handla för 10 gånger rörelseresultatet 2020, ett förhållande som har svängt i mitten av en enda siffror för det gångna året, med mycket utrymme för nackdelen om bruttomarginaler är i mitten av tonåren. Beståndet kan redan prissättas till perfektion.