Varför MannKind Corp. ökade 16,4% tisdag

Varför MannKind Corp. ökade 16,4% tisdag

Anonim

Vad hände

Efter MannKind Corp.

(NASDAQ: MNKD)

meddelade att det stängde på sitt planerade samarbetsavtal med United Therapeutics

(NASDAQ: UTHR)

, dess aktier uppgick till 16, 4% på tisdag.

Än sen då

MannKind har bara ett livsmedels- och drogadministration (FDA) godkänt läkemedel till namnet Afrezza, ett inhalerbart insulin. Afrezza lanserades 2015 och försäljningen har varit mycket blyg för optimistiska prognoser före lanseringen. Som ett resultat har investerare varit rädda för en kontantkris som skulle kunna skicka företaget till konkurs.

Insolvenshänsyn minskade dock denna sommar när United Therapeutics gick med på att licensiera en produkt i MannKinds pipeline som en dag kunde konkurrera med den. Specifikt kom United Therapeutics med på att betala 45 miljoner dollar i förskott och potentiella milstolpar för rätten till en inhalerad version av dess mest sålda treprostinil, vilken MannKind utvecklar. Som en del av avtalet gav United Therapeutics också MannKind ytterligare 10 miljoner dollar för ett icke-avslöjat forskningsprojekt.

Kontantinfusionen är avgörande för MannKinds finansiella situation, så investerare uppskattar nyheter idag att avtalet stängdes utan hitch.

Nu då

Den inhalerade versionen av treprostinil som utvecklas av MannKind använder samma Technosphere-teknik som ligger bakom MannKinds Afrezza. Det finns ingen berättelse om att MannKinds formulering kommer att lyckas i försöksstudier i slutet av tiden, men United Therapeutics trodde troligtvis att risken var tillräckligt stor för att låsa upp rättigheter. Jag kan inte säga att jag skyller på dem. Treprostinil används för att behandla pulmonell arteriell hypertension, eller PAH, och det är en multibillion-dollar-marknad.

De extra pengar bör vara till nytta för MannKind, men det är inte ute av skogen än. Det brinner fortfarande genom kontanter eftersom driftskostnaderna överstiger dess 3, 8 miljoner dollar i kvartalsvisa Afrezza-intäkter, vilket sannolikt kommer att fortsätta. Eftersom Afrezza kommer att förbli MannKinds enda marknadsförda läkemedel för ett tag och utgifterna kommer sannolikt att fortsätta att vara en avlopp på sin balansräkning, tycker jag att det är bäst att hålla sig i sidled med detta lager.