Varför Rite Aid är ner 35% år 2018

Varför Rite Aid är ner 35% år 2018

Anonim

Rite Aid

(NYSE: RAD)

har genomgått monumentala utmaningar under de senaste åren. Efter att ha varit hotad som nummer 3-aktör i läkemedelsbutiken såg Rite Aid att ha nått en slutlig lösning på sina svårigheter genom att förhandla om en fusionsaffär med Walgreens Boots Alliance

(NASDAQ: WBA)

tillbaka efter 2015. Endast efter år av förseningar och granskning lyckades Rite Aid få en kraftigt nedskalad affär som gjordes med Walgreens 2017, enligt vilken Walgreens tog över mer än 1 900 Rite Aid-butiker för 4, 4 miljarder dollar.

Tyvärr lämnade Rite Aid den kolossala uppgiften att räkna ut hur man hanterar en stor skuldsats med en mycket mindre butiksbas. Även när det försökte komma fram till en omgångsplan, gick Rite Aid tillbaka till sin gamla playbook för att försöka hitta en potentiell köpare. Som det visade sig var dessa planer lika lika frustrerande för aktieägarna i Rite Aid, och frågan kvarstår nu om drogkedjan någonsin kan komma tillbaka till sin tidigare ära.

Sammanslagning del 2?

Rite Aid gick in 2018 med ett uppdrag att fortsätta att gå vidare med bestämmelserna i Walgreens-avtalet. Under tillgångsförsäljningsvillkoren överförde Rite Aid gradvis delar av det totala köpeskillingen under vägen. Samtidigt syftade Rite Aids strategi till att göra det mesta av sina återstående butiker och använda gynnsamma bestämmelser i Walgreens-avtalet, så att det kunde köpa vissa generiska läkemedel till kost.

Men det tog inte lång tid för Rite Aid att göra en upprepning av sin tidigare M & A-strategi. Företaget sade i februari att privatägda mataffärskedjan Albertsons skulle köpa Rite Aid, vilket gav aktieägarna valet att acceptera antingen kontanter eller aktier i det kombinerade bolaget.

På den tiden föreslog de som gynnade affären att Albertsons kanske skulle försöka använda Rite Aids stora butiksnätverk för att ge fler försäljningsställen och distributionsnoden att sälja produkter online. Förutom digitala livsmedelsbutiker såg Albertson att anmäla tredjepartsleverantörer för att sälja en mängd andra typer av produkter.

Stats om Rite Aid

Intäkter, senaste 12 månader

21, 56 miljarder dollar

1 års intäktsutveckling

(3, 6%)

Nettoinkomst, senaste 12 månader

$ 703 miljoner

Årets tidigare nettoinkomst

89, 2 miljoner dollar

Men även utsikterna till en buyout hindrade inte Rite Aid från att reagera negativt på det största konkurrenshotet i drogaffärsverksamheten. Amazon.com

(NASDAQ: AMZN)

sade i juni att det skulle gå in i apotekstjänster industrin, och det skickade aktier av Rite Aid, Walgreens och andra apotek operatörer störning. Med sitt förvärv av ett företag som paketerar flera recept för patienter i lättanvända transporter, signalerade Amazon att det ville göra rörelser som potentiellt skulle kunna hota Rite Aids vinstmarginivåer.

Gå iväg

En annan dos dåliga nyheter kom i augusti, när nyheterna kom ut att Rite Aid och Albertson inte skulle gå ihop. Motstånd från institutionella investerare i Rite Aid grundade sig på att de skulle lämnas med endast 30% av det sammanslagna bolaget, vilket givetvis ger de privata aktieägarna en för stor andel av företaget. Men med tanke på att Rite Aid sänkte sin vägledning under resten av året och att inget annat bud hittills har kommit fram, är det ifrågasättande om motståndarna i fusionen hade rätt att bekämpa det.

Vid denna tidpunkt har vissa även börjat prata om möjligheten att Rite Aids skuldbörda kan bli oöverstiglig. Räntekostnaden har löpt på ungefär 220 miljoner dollar i de senaste 12 månaderna, och även om långfristig skuld på 3, 5 miljarder dollar är ungefär hälften vad det var för ett år sedan, krypte det gradvis upp i kvartalen sedan Rite Aid gjorde sin stora skuldutbetalning . Företaget har flera år innan nästa storskuldsersättning betalas, men står fortfarande inför operativa utmaningar som har ställt den i ett negativt fritt kassaflödesläge.

Kan Rite Aid studsa tillbaka?

2018 har inte varit snäll mot Rite Aid, och apotekskedjan har inte en uppenbar väg till en ljusare framtid. Det betyder inte att allt hopp är förlorat, men det betyder att Rite Aid måste fortsätta arbeta hårt för att komma fram till en kreativ lösning för att återuppfinna sig som ett framgångsrikt företag i en hård bransch.

Populära Inlägg

Rekommenderas