Varför dessa Top Airline-aktier slumped idag

Varför dessa Top Airline-aktier slumped idag

Anonim

Vad hände

Som en bredmarknadsförsäljning orsakade S & P 500

(NYSEMKT: SPY)

att tumble 3.3% och iShares Transportation Average ETF

(NYSEMKT: IYT)

att falska 4, 4% på tisdag, aktier i Alaska Air

(NYSE: ALK)

föll 3, 9%, medan American Airlines

(NASDAQ: AAL)

föll 7, 5% och Delta Air

(NYSE: DAL)

sjönk 5, 3%.

Den enda av dessa flygbolag att rapportera signifikanta nyheter idag var Delta, som uppdaterade investerare i november trafikflyg siffror och utfärdade kvartalsvis vägledning som verkar ha besviken investerare.

Än sen då

I november ökade Deltas omsättningsmiljö (RPM) med 4, 2 procent, eftersom inhemska RPM ökade med 4, 5 procent och internationella RPM ökade med 3, 6 procent. På grundval av den utvecklingen förväntar Delta sig nu att kvartalsenhetens omsättning ökar med 3, 5%, vilket bara ligger vid den låga delen av tillväxtprognosen på 3% till 5%, och omsättningen ökar med 7, 5%, vilket ligger ungefär i linje med sin vägledning för cirka 8% ökning.

Delta sa också att nedgången i oljepriset i kvartalet borde göra det möjligt att leverera vinst per aktie i den höga delen av dess 1, 10 dollar till 1, 30 dollar. Förenta staternas oljefond

(NYSEMKT: USO)

, som spårar West Texas råpriser, har sjunkit till $ 11, 18 från över $ 16 i början av oktober.

Utöver Delta-blandade budskap kan industrin också reagera på sterntal från republikanska senatorer angående Saudiarabien, världens största oljeproducent, efter en briefing från CIA-regissören Gina Haspel på journalisten Jamal Kashoggi, som dödades i oktober i Saudiarabien konsulat i Istanbul.

Förra veckan var president Trumps administration värd för ett möte med viktiga senatorer för att diskutera Kashoggis död och vikten av att upprätthålla positiva relationer med Saudiarabien. Häpnadsväckande frånvarande på detta möte var dock Haspel.

Haspel informerade slutligen republikanska lagstiftare idag. Efter det mötet gjorde högprofilerade GOP Sens. Lindsay Graham och Bob Corker kommentarer som tyder på att USA-Saudiarabiska relationer kan bli ansträngda. Båda männen sa att de tror att den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman är komplicerad i Kashoggis död.

Om spänningar monteras kan det orsaka oljepriser och jetbränslepriser att klättra upp. Förenta staternas oljefond förlorade mindre än 1% av sitt värde idag, vilket överträffade S & P 500 betydligt och ligger nu upp med 4, 9% sedan 28 november.

Nu då

Det är oroande att cykliska industrier, inklusive flygbolag, kan möta tuffa tider om stigande räntor medför en avmattning i ekonomin, men det finns fortfarande lite bevis på svaghet trots att Federal Reserve har ökat tre gånger i år och signalerar att det ökar mer är troliga. Ökande jetbränslepriser är ett hotande hot mot industrins vinst, eftersom jetbränsle står för 21% av flygbolagsutgifterna över hela världen, enligt International Air Transport Association.

För närvarande fortsätter industrin att ha betydande vinster på grund av stark efterfrågan och låga bränslekostnader. Det lockade uppmärksamheten hos högprofilerade investerare, inklusive Warren Buffett. Men investerare vill se dessa företag noggrant, för det kan alla förändras i framtiden.