Varför det här är den bästa tiden på år att köpa Eli Lilly

Varför det här är den bästa tiden på år att köpa Eli Lilly

Anonim

I tider med hög volatilitet på marknaden är det trevligt att ha några aktier som betalar ut en pålitlig utdelning. Utbetalningen kan stödja priset på beståndet, och hej, det är bara tröst att se de kvartalsvisa krediterna i ditt kontoutdrag, regn eller glans.

De flesta stora läkemedelslagret har en anständig utdelning och de betraktas ofta som defensiva investeringar i den meningen att de underliggande företagen inte är så känsliga för ekonomiska nedgångar. Eli Lilly

(NYSE: LLY)

är ett sådant lager, och det visar sig att det finns ett antal faktorer som kommer samman för bolaget, vilket indikerar att investerare kanske tittar på den bästa möjligheten att köpa aktierna i år.

Den nya VD har nu en stor kontrollbok

Liksom många andra företag inom läkemedelsindustrin utvidgades Lilly möjligheter att investera i sin verksamhet, tack vare den nya skattelagen. Förra månaden avslöjade företaget att repatriering av utländska vinster kommer att frigöra 9 miljarder dollar i kontanter som innehas av globala medlemsförbund. Det är en stor del av förändring som Lilly kan använda för att investera i framtida tillväxt.

I konferenssamtalet förra kvartalet sade ledningen att pengarna kommer att utnyttjas under 2018 och till 2019 enligt dess prioriteringar för kapitaltilldelning. Av det totala kommer 2 miljarder dollar att användas för att minska skulden och resten kommer att användas för att ge mer finansiering till sin marknadsförda portfölj och pipelineutveckling, för affärsutveckling och för kontantavkastning till aktieägarna genom ökning av utdelningen och återköp av aktier.

Alla dessa användningsområden för kontanterhöljet bör öka affärsverksamheten, vilket faktiskt är förlorat på marknaden, vilket har drivit aktiekursen ner 14% sedan lagen gick. Men den som borde lägga upp öronen hos långsiktiga investerare är affärsutveckling. Lilly säger att det kommer att se att bygga sin pipeline genom att göra förvärv eller licensavtal för att stärka sina kärnpositioner inom diabetes, onkologi, immunologi, neurodegeneration och smärta.

Eli Lilly har i allmänhet varit mycket konservativ för att göra förvärv, även om det ökade sin smärtledningsrörelse förra året genom att köpa CoLucid Pharmaceuticals, som hämtar ett migränläkemedel som det kommer att lägga fram för FDA-godkännande i år. Men när den pressades av analytiker förra månaden sa VD David Ricks, som tog roret i början av förra året, att företaget har en ambition att "stärka sitt spel" i affärsutveckling. Vidare sa han att han har lanserat en undersökning av varför Lilly har gjort så lite för att stärka sin pipeline på detta sätt och har omorganiserat för att flytta affärsutveckling till FoU-organisationen. Han hoppas att flytta organisationens attityd för att erkänna att affärsaffärer är en viktig del av innovationen.

Med en ny sheriff i stan och en stor hög med pengar, förvänta sig att Lilly hittar nya sätt att skapa värde för sina aktieägare.

En försäljning av djurhälsa skulle skapa värde

$ 9 miljarder är en ganska snygg summa, men Eli Lilly kunde faktiskt öka ännu mer än det genom att sälja sin djurhälsovdelning. Under hösten tillkännagav företaget att det granskar framtiden för sin Elanco djurhälsovård med tanke på en eventuell avyttring eller spinoff. En försäljning kan ge en snygg summa. Intäkterna från Elanco förra året var 3, 09 miljarder dollar. Eli Lilly övergripande värderas till cirka 3, 5 gånger försäljning, vilket innebär att Elanco kan vara värd så mycket som 10, 8 miljarder dollar. Men djurläkemedel är en snabb tillväxtindustri, och en lansering eller försäljning kunde hämta mycket mer.

Pfizer spolade sin djurhälsovård under 2013 för att skapa Zoetis, vilket har varit väldigt framgångsrikt med investerare. Zoetis säljer för två gånger Lilly värdering - 7 gånger försäljning. Det bolaget har högre tillväxt än Elanco har, men det är rimligt att anta att Lilly kunde komma någonstans mellan 10 miljarder dollar och 20 miljarder dollar.

Inte bara kan en försäljning av djurhälsovirksomheten ge Lilly ett kontantpaket att arbeta med, det skulle ge en omedelbar ökning av företagets tillväxttakt. Företaget gick genom några grova år mellan 2011 och 2014 när patentutlåtanden resulterade i vissa kvartaler av sjunkande intäkter. Under den tiden gav djurhälsovirksomheten viss stabilitet och välbehövlig tillväxt på topplinjen.

Men nu som det värsta är över för förlust av exklusivitet, och tillväxten från nyintroducerade droger är mer än att kompensera för ytterligare förluster från den etablerade portföljen, är djurhälsan mer av ett drag på resultat än en hjälp. I 2017 ökade Lilly intäkter med 7, 8%, men om djurhälsoresultatet dras ut skulle den ökningen ha nått 9, 5%. Den extra punkten och tre fjärdedelar av tillväxten kan göra en stor skillnad mot företagets värdering. Även vinsttillväxten skulle vara högre, eftersom djurhälsosegmentet har lägre marginaler än de mänskliga hälsosegmenten.

En stor utdelning ökar signalerna förtroende

Ingenting talar mer högt om förvaltningens förtroende i framtiden än när en avkastningsorienterad aktie ökar utdelningen och den 11 december ökade Lilly sin utdelning med 8%. I procentandel är det bolagets största utdelningsökning på 15 år.

Balansräkningen är i god form - så mycket så att en analytiker i förra månadens samtal ifrågasatte varför Lilly skulle använda 2 miljarder dollar i sitt kontantfall för att minska skulden när den kunde investera i verksamheten. De 3, 9 miljarder dollar i operativt kassaflöde som företaget genererade under de tre första kvartalen 2017 var över dubbelt så mycket som behövdes för att täcka utdelningen.

Företagen hatar att skära ut utdelningar, så när Lilly gjorde en så stor höjning i utbetalningen var det ett uttalande att styrelsen förväntar sig att det kommer att finnas en god tillväxt framåt. Mellan försäljningsutvecklingen av nya droger och det kostnadsbesparande initiativet på 500 miljoner dollar som det tillkännagav i fjol, borde företaget ha gott om pengar för att stödja sitt generösa utbyte på 3% och för att finansiera tillväxten, även om det inte går att minska de 350 punkter som företaget förväntar sig att se i sin skattesats.

Risk och möjlighet

Eli Lilly är inte utan riskerna. Företaget har fortfarande äldre droger i sin portfölj som utsätts för generiska hot - särskilt Cialis. Även Novo Nordisk

(NYSE: NVO)

kommer snart att introducera en diabetesbehandling som kan vara överlägsen Lilly's Trulicity, den blockbuster som levererar en bra bit av bolagets tillväxt av läkemedelsportföljen. Men till skillnad från många av sina kamrater är Lilly inte beroende av ett stort läkemedel för sina vinster. Den största säljaren, Humalog, svarade för endast 13% av försäljningen år 2017. Det minskar risken för en plötslig konkurrenskraftig överraskning, men en del avgång kommer att vara ett faktum.

Låt oss inte ignorera möjligheten att företaget kanske inte använder alla dessa pengar till sitt bästa. Det kommer att bli konkurrens om de bästa drogtillgångarna där ute, särskilt inom onkologin, och Lilly kan betala för mycket. Ledningen sade att förvänta sig "ett upptaget år i affärsutveckling för onkologi för Lilly." Det finns massor av liknande diskussioner som händer i de flesta stora läkemedelsföretag, plötsligt spola med repatrierade vinster.

Ett antal utvecklingar kommer dock att samlas för att skapa en möjlighet för Lilly-investerare: större möjligheter till tranformativ överenskommelse, en potentiell katalysator vid avyttringen av djurhälsovisionen och en förbättrad vinsttillväxtbild. Marknaden har inte erkänt potentialen för dessa faktorer, och den senaste tidens återköp av marknaden har bara bidragit till möjligheten, med aktien som slår en ny 365-dagars låg och omsätter 17% från sin höga senaste månad.

Eli Lilly kan vara bara rätt medicin för marknaden jitters.

Populära Inlägg

Rekommenderas