Varför detta under $ 1 guld lager steg 13% i april

Varför detta under $ 1 guld lager steg 13% i april

Anonim

Vad hände

Eldorado Gold Corporation

(NYSE: EGO)

beståndet klockade sin bästa månad hittills i år i april och steg med 13% under månaden enligt uppgifter från S & P Global Market Intelligence. Det var en eftertraktad övernattning för investerare i guldgruvarbetaren som har sett aktierna träffat nya nedgångar konsekvent under det gångna året eller så.

Var Eldorado Golds rally i april en död katt studsar, eller signalerar det en omkastning?

Än sen då

Innan jag berättar vad som hände med Eldorado i april är det viktigt att gå tillbaka lite och veta vad som händer med guldmineraren de senaste månaderna.

I mitten av förra året fattade Eldorado Gold-aktier en hård attack när den grekiska regeringen oväntat meddelade skiljedomsförfaranden för att lösa långvariga tvister mot Eldorados Kassandra-tillgångar i Grekland, bestående av högpotentiella gruvor som Skouries, Olympias och Stratoni. Osäkerheten skakade marknaden och företaget behövde desperat en positiv dom att ge sitt lager ett nytt leasingavtal på livet. Det hände förra månaden.

Den 4 april meddelade Eldorado att en skiljenämnd i Grekland har styrt i sin fördel i tvisten. Det var precis vad Eldorado väntade på att höra med tanke på sin betydande andel i Grekland.

Den nyheten var den största utlösaren för Eldorado lager i förra månaden. Guldministern rapporterade också sina kvartalsnummer i den sista veckan i april, men marknaden reagerade inte mycket på den.

Eldorados intäkter ökade under kvartalet med 17, 9% och nettoresultatet ökade med 28% året innan, med stöd av högre guldpriser. Ännu minskade ministerns hållbarhetskostnad - en viktig total kostnadsmätning för ädelmetallföretag - betydligt högre på 878 dollar per ounce guld jämfört med 791 dollar per ounce under perioden för år sedan.

Det är dock inte allt. Eldorado avslöjade att det överväger en 1-mot-5-omvänd aktiesplit för att undvika att bli avnoterad från New York-börsen eftersom aktiekursen har fallit under $ 1-värdet.

Nu då

Eldorado är inriktad på guldproduktion på 290 000 till 330 000 ounces i fiscal 2018, vilket är en trevlig uppgång på 6 procent i mitten av produktionsnivået 2017.

Med det sagt är Eldorados kostnader höga och dess produktionstillväxt beror mycket på den aktuella utvecklingen av viktiga projekt som Kisladag i Turkiet och Lamaque i Quebec. Det återstår att se om Eldorado kan ta med Lamaque online tidigt nästa år och få tillstånd för Kisladag under första halvåret 2019.

Under tiden har Eldorado genomgått en omfattande ledningsuppdatering, med Fabiana Chubbs som CFO förra månaden. Detta kommer nära Paul Wrights klackar och avslutar Eldorados styrelse senast i fjol efter att ha avgått från VD: s position i mitten av 2017.

För att uttrycka det enkelt finns det för många rörliga delar för min komfort att ha en övertygelse om Eldorado-lager just nu.