Kommer Groupon Stock Ever att vara bra? Merrill Lynch tycker inte

Kommer Groupon Stock Ever att vara bra? Merrill Lynch tycker inte

Anonim

Varje dag uppgraderar Wall Street-analytiker några lager, nedgraderar andra och "initierar täckning" på några få. Men vet även dessa analytiker vad de pratar om? Idag tar vi en högprofilerad Wall Street pick och lägger den under mikroskopet ...

Det har varit många ett år sedan man skulle kunna beskriva e-deals website Groupon

(NASDAQ: GRPN)

som ett varmt lager. Idag tror Bank of America Merrill Lynch att du ska släppa den.

Det är resultatet av en ny rating som kom ut i morse från B of A: s Merrill Lynch-mäklarenhet. Återställande av täckning av Groupon-aktien på fredag ​​gav Merrill Groupon en underperformation och ett prismål på $ 3.50. Med Groupon-aktier som nyligen handlas för knappt 4 dollar, innebär det att en knappt 8% förlust av aktien ligger framöver.

Nu är det tre saker du borde veta om Groupon.

1. Vi återvänder nu till vår tidigare planerade programmering

Det har varit länge sedan Merrill Lynch störde ens att få en åsikt om Groupon - och även när det gjorde, var denna åsikt negativ. Enligt StreetInsider.com: s (kräver abonnemang) detaljerad historia av analytikerns betyg på aktiemarknaden, publicerade Merrill Lynch senast en rapport om Groupon i november 2015. Då såg Merrill Groupon också bra, men med ett pris på 2, 75 dollar.

Under de närmaste två åren sedan har Groupon-aktien i stället stigit i pris och slog nyligen 3, 77 dollar per aktie - 37% över Merrills ursprungliga målpris. Så investerare kan bli förlåtna för att fråga idag: Varför ska vi lyssna på vad Merrill Lynch säger om Groupon nu när det var så fel om lagret för två år sedan?

2. Varför, faktiskt?

Merrill Lynch säger att Groupon tar "en försiktig inställning vid utrullning av högre engagemangsprodukter". Å ena sidan är det förståeligt. TheFly.com rapporterar Merrill klagar över Groupons ökade utgifter för marknadsföring och om hur företaget fortfarande har problem med kundens "retention" - att få folk att hålla sig kvar efter att ha tagit sin första affär online.

Intäktstrenderna är "inkonsekventa" och företaget har "begränsad rörelsehöjning". Med andra ord tror Merrill att varje ökning av intäkterna hos Groupon kommer att komma på bekostnad av en ökad marknadsföring. Detta skulle göra det svårt för Groupon att utöka vinstmarginalen, för att Groupon skulle öka försäljningen, skulle det behöva leda till högre kostnader och därmed hobbla vinsten. Å andra sidan, om Groupon försöker rädda vinster genom att minska marknadsutgifterna, kan försäljningen inte växa.

Fånga-22.

3. Bär siffrorna detta ut?

Vid första anblicken verkar Merrill Lynch ha en poäng. Förra året visar S & P Global Market Intelligence-siffror att Groupon lyckats öka omsättningen nästan 1%. För att kunna göra det, måste företaget växa sin försäljning, generella och administrationen (SG & A) kostar nästan 2%.

Men håll upp en sekund. Förra året ökade Groupon omsättningen nästan 3%, medan SG & A-kostnaderna sjönk mer än 2%. Och året innan ökade Groupon försäljningen mer än 18% och ökade SG & A-kostnader mindre än 1%.

Medan Merrill Lynch verkar vara rätt om Groupons intäktstendenser är inkonsekvent, är jag inte säker på att dessa siffror bär ut bankers uppfattning att Groupon inte kan öka sin försäljning utan att spendera mycket mer på marknadsföring. Om Merrill visar sig vara fel på det, men det betyder det inte heller att analytiker har fel att berätta för investerare att sälja Groupon-aktien?

Det viktigaste: Valuing Groupon lager

Inte nödvändigtvis nej. "Inkonsekventa" intäktstrender gör det svårt att säga säkert om Groupon kan eller inte kan öka sin försäljning utan att lägga ut ett oerhört belopp på marknadsföring. Vad jag kan säga är dock att Groupon-aktien ser övervärderad för hur företaget bedriver just nu.

Tänk på: Efter att ha överträffat Merrill Lynchs förväntningar förra gången, säljer Groupon-aktien nu för nästan 2, 1 miljarder dollar i marknadsvärde. Ändå har bolaget inget prisförhållande, eftersom det inte tjänar några GAAP-vinster. Groupon kommer inte heller att uppnå en positiv P / E när som helst i år, för att enligt de flesta analytiker som följer aktien kommer Groupon att förlora pengar 2017.

Enligt S & P Global-data förväntar sig de flesta analytiker att Groupon inte ska bli lönsam igen före 2018. Under det året förväntas tjäna $ 0, 02 per aktie i vinst, vilket ger aktien ett P / E-förhållande på ca 185. Faktum är att aktien P / E-förhållandet ser inte ut som möjligt för att uppnå någonting som en rimlig värdering före 2021, i vilket år analytiker hoppas Groupon kan tjäna $ 0, 19 - vilket ger det ett mycket framåt P / E-förhållande på 19, 5 gånger vinst ... fyra år ut.

Oavsett om du tror på vad Merrill Lynch säger om Groupons marknadsutgifter och dess förmåga att öka intäkter, kan Groupon inte tjäna tillräckligt idag - och troligtvis inte tjäna tillräckligt för många år framöver - för att motivera att köpa denna aktie.